Johanna Nilsson nominerad till Augustpriset

Publicerad:

2017-10-22

Idag har årets nomineringar till Augustpriset tillkännagivits. Johanna Nilsson är nominerad i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2017 för sin bok För att väcka hon som drömmer.

Juryns motivering:
När liv och trygghet försvinner i kaos försöker Josefin återta kontrollen genom självsvält, extrem träning, och självskadebeteenden. Samtidigt är det hennes livskraft som lyser upp i det nattsvarta – det som tänder Josefingalaxen. Johanna Nilssons skimrande vackra och täta prosa i För att väcka hon som drömmer utspelar sig i 1980-talets utkants-Sverige med referenser till båda AIDS och Livets Ord, men bjuder total läsnärvaro här och nu.

Jurygruppen – Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Björn Sundmark, ordförande, professor i engelska vid Malmö högskola och redaktör för Bookbird - A Journal of International Children's Literature

Marcus Biderholt, bibliotekarie vid Umeå stadsbibliotek och programledare för Bokslukarna i SVT

Ulf Boëthius, professor emeritus i barn- och ungdomslitteratur

Mia Juhlin, bokhandlare och SO-lärare

Amanda Stenberg, bibliotekspedagog på TioTretton

Om Augustpriset:
Augustpriset har fått sitt namn efter August Strindberg och är den svenska litteraturens mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära pris. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Under Augustgalan den 27 november får vi veta vilka tre böcker som belönas med Augustpriset 2017. Mer information om Augustpriset finns på augustpriset.se

Relaterat

För att väcka hon som drömmer

Om boken

Vad gör du här? sa Marcus argt.
Gömmer mig , sa Josefin innan hon hann tänka sig för.
För vadå?
Hon ryckte på axlarna för vad skulle hon säga?
Livet. Allt som gör så satans ont. Du då?

Josefins mamma blir svårt sjuk och plötsligt är livet så mycket svårare. Varken Josefin eller hennes familj vet riktigt hur de ska leva i den nya tillvaron. I kyrkan som familjen tillhör finns en fristad: radiostudion. Dit går hon när allt är på väg att koka över. Där finns också Marcus. Han blir hennes andningshål, en person som faktiskt förstår hur hon har det, och som hon vågar öppna sig för. Hon berättar om sin mamma, om sina religiösa grubblerier, om skulden hon känner över att mamman är sjuk, om sin strävan efter att vara perfekt. Det kommer också en ny tjej till klassen, Veronika. En tjej som är precis tvärtemot Josefin, som vågar utmana henne.

Johanna Nilsson

För att väcka hon som drömmer

Relaterade artiklar

Efterlängtad roman om sorg och frihetslängtan

Lykke försöker åka inlines från sorgen. Sami måste välja mellan familjen och friheten. Och 86-åriga änklingen Hjalmar saknar en familj, ett sammanhang. Kan de läka varandra? Den flerfaldigt Augustnominerade författaren Johanna Nilsson skriver om viktiga ämnen på ett uppslukande och varsamt sätt.