Johanna Nilsson får Borlänge kommuns kulturpris 2017

Foto av :

Foto: Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2017-11-22

Författaren får priset för att ”hon har inspirerat oerhört många barn och unga till både läsning och att själva skriva”.

Johanna Nilsson är född i Uppsala 1973 och uppvuxen i Borlänge, men bor sedan många år i Stockholm. Hennes första roman Hon går genom tavlan, ut ur bilden, gavs ut 1996. 2001 kom hennes första barnbok, Robin med huvan, som också Augustprisnominerades. Sedan dess har Johanna Nilsson skrivit en rad romaner för unga och vuxna. I år är hon också nominerad till Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok för sin bok För att väcka hon som drömmer.

”Hon har inspirerat oerhört många barn och unga till både läsning och att själva skriva”, säger Rikard Rudolfsson, ordförande i kulturnämnden.

Kommunens kulturpris tilldelas en eller flera personer som utfört en kulturfrämjande insats. För att kunna bli pristagare måste personen bo i Borlänge, ha bott i Borlänge, eller ha "påtaglig anknytning" till kommunen Förutom äran består priset av 20 000 kronor.

Relaterat

För att väcka hon som drömmer

Om boken

Vad gör du här? sa Marcus argt.
Gömmer mig , sa Josefin innan hon hann tänka sig för.
För vadå?
Hon ryckte på axlarna för vad skulle hon säga?
Livet. Allt som gör så satans ont. Du då?

Josefins mamma blir svårt sjuk och plötsligt är livet så mycket svårare. Varken Josefin eller hennes familj vet riktigt hur de ska leva i den nya tillvaron. I kyrkan som familjen tillhör finns en fristad: radiostudion. Dit går hon när allt är på väg att koka över. Där finns också Marcus. Han blir hennes andningshål, en person som faktiskt förstår hur hon har det, och som hon vågar öppna sig för. Hon berättar om sin mamma, om sina religiösa grubblerier, om skulden hon känner över att mamman är sjuk, om sin strävan efter att vara perfekt. Det kommer också en ny tjej till klassen, Veronika. En tjej som är precis tvärtemot Josefin, som vågar utmana henne.

Johanna Nilsson

För att väcka hon som drömmer

Relaterade artiklar

Efterlängtad roman om sorg och frihetslängtan

Lykke försöker åka inlines från sorgen. Sami måste välja mellan familjen och friheten. Och 86-åriga änklingen Hjalmar saknar en familj, ett sammanhang. Kan de läka varandra? Den flerfaldigt Augustnominerade författaren Johanna Nilsson skriver om viktiga ämnen på ett uppslukande och varsamt sätt.