Roman om att vara född i en kropp med fel kön

Foto av :

Foto: Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2018-06-28

Augustprisnominerade Johanna Nilsson är tillbaka med en ungdomsroman som inte väjer för livets svåra ämnen.

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra är en berättelse om två unga transpersoner, och kanske är den viktigare och mer aktuell än någonsin. Boken tar med läsaren på en resa som pendlar mellan ångestfyllt utanförskap och glädjefylld kärlek.

Kung B är 17 år och bor i ett källarförråd i Liljeholmen i Stockholm. Utslängd, utfryst och uthängd. Det enda han fick med sig hemifrån var ett par korvsmörgåsar från mamma och ett kyligt sms från pappa. Förr hette han Bella, men det var aldrig han. Queen O har levt under jord i flera år. Hon kommer från Iran och har inte rätt att stanna i Sverige, hon har ”inget skyddsbehov”. Att hennes egen familj har försökt dränka henne och angett henne för myndigheterna spelar ingen roll. Hon kommer att tvingas tillbaka och i Iran är det dödsstraff på att vara som hon, att vara född i en kropp med fel kön. Under några varma, hetsiga sommarveckor får vi följa Kung Bs och Queen Os liv i Stockholm. De festar, gråter, älskar, snor plånböcker och hamnar i slagsmål. Hela tiden finns ångesten där: Vad ska det bli av oss, varför vill de inte ha oss? Om vi bara kunde byta kroppar med varandra!

- När jag skrev boken blev Kung B och Queen O så väldigt levande för mig, att de kröp in i min egen kropp, berättar Johanna Nilsson. Jag kände deras förtvivlan, längtan efter att ibland slita av sig huden. Jag kände saknaden efter deras familjer, och hur de hatade världen för att de blivit dömda för något de inte kan rå för: att de fått fel kön. Men de fick mig också att skratta och le. Det var underbart när de anordnade bal för Stockholms Les Misérables! Och deras kärlekssaga är fantastisk. Snyftvarning!

Johanna Nilsson är en mästare på starka känslor. Hon beskriver utanförskapet så tydligt, man känner att man är där, i källarförrådet, och man känner deras ångest. Men också glädjen och kärleken mellan dem.

Johanna Nilsson är född i Uppsala 1973, uppvuxen i Borlänge, och bor sedan många år i Stockholm. Hennes första roman Hon går genom tavlan, ut ur bilden, gavs ut 1996. 2001 kom hennes första barnbok, Robin med huvan, som också Augustprisnominerades. Sedan dess har Johanna Nilsson skrivit en rad romaner för unga och vuxna och har tilldelats en rad priser och utmärkelser, bl a Karin Boyes litterära pris, Stockholm Läser-priset, Sveriges radios novellpris och Bokjuryns förstapris, kategori ungdom. Hennes senaste roman För att väcka hon som drömmer 2017 Augustprisnominerades.

Relaterat

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

Om boken

Kung B är 17 år och bor i ett källarförråd i Liljeholmen i Stockholm. Utslängd, utfryst, uthängd. Det enda han fick med sig hemifrån var ett par korvsmörgåsar från mamma och ett kyligt sms från pappa. Förr hette han Bella. Men det var aldrig han.

Queen O har levt under jord i flera år. Hon kommer från Iran och har inte rätt att stanna i Sverige. Inget skyddsbehov. Att hennes egen familj har försökt dränka henne och angett henne för myndigheterna spelar ingen roll. Hon kommer att tvingas tillbaka. Och i Iran är det dödsstraff på att vara som hon, att vara född i fel kropp.

Under några varma, hetsiga sommarveckor får vi följa Kung Bs och Queen Os liv i Stockholm. De festar, gråter, älskar, snor plånböcker och hamnar i slagsmål. Hela tiden finns ångesten där: Vad ska det bli av oss, varför vill de inte ha oss? Om vi bara kunde byta kroppar med varandra!

Johanna Nilsson är en mästare på starka känslor, både glädje och sorg. Hon beskriver utanförskapet så tydligt, man känner att man är där, i källarförrådet, och man känner deras ångest. Men också glädjen och kärleken mellan dem.

Johanna Nilsson

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

Relaterade artiklar

Efterlängtad roman om sorg och frihetslängtan

Lykke försöker åka inlines från sorgen. Sami måste välja mellan familjen och friheten. Och 86-åriga änklingen Hjalmar saknar en familj, ett sammanhang. Kan de läka varandra? Den flerfaldigt Augustnominerade författaren Johanna Nilsson skriver om viktiga ämnen på ett uppslukande och varsamt sätt.