Jag ska banne mej rita själen!

Foto av :

Illustratör: Gunilla Bergström

Publicerad:

2018-02-08

Nordiska Akvarellmuseet presenterar en av våra mest älskade och internationellt erkända bilderbokskonstnärer, Gunilla Bergström. Utställningen pågår den 11 februari – 15 april 2018.

Gunilla Bergström är en av Sveriges främsta bilderboksskapare genom tiderna. ”En dag ska jag banne mej rita själen!” Denna djärva tanke var början till ett 40-tal barnböcker med oförglömliga karaktärer som hon hittills har skrivit och illustrerat.

Utställningen på Nordiska Akvarellmuseet går tillbaka till ursprunget bakom böckerna genom att visa förlagorna med avtryck av konstnärens unika handarbete. Gunilla Bergström använde collage som berättande element i sina verk långt innan den digitala tekniken blev vanlig inom illustrationskonsten. Hon byggde upp sina bilder med hjälp av inklippta tygbitar, tapetprov, bandstumpar m.m. Collagen kombinerades i sin tur med tecknade bildpartier. Alla figurer fick distinkta, svarta konturer som omslöt deras kroppar och skapade volymer.

Utställningen handlar både om form och innehåll i Gunilla Bergströms skapande. Med en säregen färgpalett, exakt linjeföring och skicklig komposition formar hon trovärdiga miljöer, där hennes gestalter befinner sig mitt i en vardag som vi lätt känner igen. Frågorna som ställs är existentiella och gäller alla åldrar. Utanförskap. Rädslor. Utsatthet. Kamratskapets olika sidor. Familjelivets oväntade komplikationer. Lyckans universella principer. Det inre och det yttre. Det stora i det lilla. Det är grunderna i Gunilla Bergströms bilder.

Böckerna om Alfons Åberg har översatts till ett trettiotal språk och utgör merparten av Gunilla Bergströms produktion. Parallellt med bilder från dessa böcker visas utvalda verk ur konstnärskapet, såsom berättelsen om Bill och Bolla.

Relaterade artiklar

Vi firar Alfons med vacker jubileumsutgåva

I år är det 50 år sedan den första boken Alfons Åberg gavs ut. Det firar vi med en maffig jubileumsutgåva med Gunillas Bergströms bästa Alfonsberättelser – utvalda av författaren själv.