Alfons Åberg fyller 45 år!

Foto av :

Illustration: Gunilla Bergström

Publicerad:

2017-06-07

Vi firar att Gunilla Bergströms enormt älskade figur Alfons Åberg i år fyller 45 genom att ge ut flera nya böcker.

Stor är han inte. Och inte så stark. Och slåss gör han helst inte heller! Han är glad och busig men kan också bli ilsken, svartsjuk, spökrädd...
Böckerna om Alfons Åberg handlar om det mesta – från vardagstrassel till livets stora gåtor. Alla barn kan känna igen sig i Alfons; kanske är det därför han är så populär. Varje år lånas det ut runt 1 miljon Alfons-böcker på biblioteken i landet, och böckerna har under åren kommit ut på ett trettiotal olika språk.

Gunilla Bergström är bildskaparen och författaren bakom berättelserna om Alfons Åberg. Hon debuterade 1971 med Mias pappa flyttar, en bok som väckte en del uppståndelse när den gavs ut. Under arbetet med den boken föddes idén om en liten kille som inte vill gå och lägga sig – en idé som året därpå kom ut och i form av boken God natt, Alfons Åberg. Resten är historia.

Vi firar att Gunilla Bergströms enormt älskade figur Alfons Åberg i år fyller 45 genom att ge ut flera nya böcker:  Stor-Alfons, Alfons leker, Alfons kompisar, Alfons kalasbok, Alfons pysselväska och Alfons Åberg Posterbok.

 

Relaterade artiklar

Vi firar Alfons med vacker jubileumsutgåva

I år är det 50 år sedan den första boken Alfons Åberg gavs ut. Det firar vi med en maffig jubileumsutgåva med Gunillas Bergströms bästa Alfonsberättelser – utvalda av författaren själv.