Bakom Alfons – ny bok om Gunilla Bergström

Foto av :

Fotograf: Lisa Thanner

Publicerad:

2019-05-03

I Klas Gustafsons nyutkomna biografi Bakom Alfons berättar Gunilla Bergström för första gången om sitt ovanliga och tidvis turbulenta liv.

Gunilla Bergström, författaren och illustratören bakom bland annat de klassiska Alfonsböckerna, har under en drygt fyrtioårig karriär valt att hålla sig i bakgrunden. ”Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt.” 

Hon föddes 1942 i Göteborg där hon också tog journalistexamen. Debutboken Mias pappa flyttar kom 1971 och fyra år senare blev hon författare på heltid. Förutom barnboksklassikern Alfons Åberg har hon skapat rimböcker, vistexter och libretton.

– Jag tycker att jag har gjort modiga ämnesval; från konsten att knyta rosetter till frågan om hur själen är beskaffad, säger Gunilla Bergström.

Som barnboksförfattare är Gunilla Bergström road av det psykologiska finlir som pågår när man är osams med nån, eller har klippt till nån för hårt eller inte har nåra vänner och allting är ensamt och ledsamt. Det är så mycket som finns inuti. Någon sagotant säger hon inte vara: Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor. I biografin berättar hon nu äntligen historien om sitt eget äventyrliga och tidvis turbulenta liv.

Klas Gustafson, journalist och författare, har i en rad uppmärksammade biografier skildrat svenska kulturpersonligheter, som Beppe Wolgers, Tage Danielsson, Monica Zetterlund och Marie-Louise Ekman. Bakom Alfons ges ut av vårt systerförlag Norstedts den 3 maj.

Relaterade artiklar

Vi firar Alfons med vacker jubileumsutgåva

I år är det 50 år sedan den första boken Alfons Åberg gavs ut. Det firar vi med en maffig jubileumsutgåva med Gunillas Bergströms bästa Alfonsberättelser – utvalda av författaren själv.