Gunilla Bergström tilldelas medaljen Litteris et Artibus

Foto av :

Fotograf: Jörn H Moen

Publicerad:

2019-01-28

Hon får den kungliga medaljen för framstående konstnärliga insatser som författare.

Gunilla Bergström är en av Sveriges främsta bilderboksskapare genom tiderna. Hon debuterade 1971 med Mias pappa flyttarUnder arbetet med den boken föddes idén om en liten kille som inte vill gå och lägga sig – en idé som året därpå kom ut och i form av boken God natt, Alfons Åberg. Resten är historia.

Böckerna om Alfons Åberg har översatts till ett trettiotal språk och utgör merparten av Gunilla Bergströms produktion. Frågorna som ställs är existentiella och gäller alla åldrar. Utanförskap. Rädslor. Utsatthet. Kamratskapets olika sidor. Familjelivets oväntade komplikationer. Lyckans universella principer. Det inre och det yttre. Det stora i det lilla. 

Gunilla Bergström har under åren mottagit flera prestigefulla priser och utmärkelser, däribland Illis Quorum Meruere Labores (2012) och Kungl. Sällskapet Pro Patrias guldmedalj för medborgerliga förtjänster i 12:e storleken (2018).

Litteris et Artibus instiftades 1853 av kronprins Carl (XV). Litteris et Artibus är latin och betyder vetenskap och konst. Medaljen utdelas för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

Relaterade artiklar

Vi firar Alfons med vacker jubileumsutgåva

I år är det 50 år sedan den första boken Alfons Åberg gavs ut. Det firar vi med en maffig jubileumsutgåva med Gunillas Bergströms bästa Alfonsberättelser – utvalda av författaren själv.