”Vi behöver bli bättre på att förstå oss på de blyga”

Foto av :

Foto: Leif Hansen

Publicerad:

2018-06-20

Lisa Bjärbo är tillbaka med en ny ungdomsroman, Inuti huvudet är jag kul handlar om den socialt ängsliga Liv.

Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För sjuttonåriga Liv i Inuti huvudet är jag kul blir det nästan katastrof. Utan något bekant att hålla sig i förvandlas hon från att vara rätt blyg till att bli ett fullfjädrat freak. I alla fall är det så hon beskriver sig själv. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?

– Jag ville skriva om relationer utifrån någon som tycker att nästan allt socialt umgänge är skitsvårt, säger Lisa Bjärbo. Det finns så många tysta, blyga personer som samhället helst verkar vilja ändra på. Så många som hört ”du behöver inte vara så blyg!” på sina utvecklingssamtal genom åren. Som om det vore ett val? Vi behöver bli bättre på att förstå dem.

Inuti huvudet är jag kul följer Liv inifrån under några veckor i tvåan på hennes nya gymnasieskola i Växjö. Boken handlar om att flytta från Stockholm till ett renoveringsruckel på landet, om att ha en förälder som tycker att ”tänk att du är Beyoncé!” är ett rimligt levnadsråd, om panikångest, social fobi, skolbussar, grupparbeten, teveserier och längtan efter att någon gång ibland få ett sms från någon annan än sin pappa.

Det är en berättelse med mycket humor och stort djup som riktar sig till främst 12–15-åringar, med hopp om att många unga med ångestproblem och sociala rädslor ska kunna känna igen sig och förstå att de inte är ensamma om sina upplevelser.

Lisa Bjärbo är journalist och författare. Hon släppte sin första ungdomsroman Det är så logiskt alla fattar utom du 2010. Sedan dess har det blivit en rad roliga och sorgliga nutidsförankrade böcker om vardag, relationer och känslor för barn och unga i olika åldrar, bland annat prisbelönta Allt jag säger är sant och nyligen utkomna bilderboken Samtidigt i min låtsasvärld.

Relaterat

Inuti huvudet är jag kul

Om boken

Tänk att du är Beyoncé.
Det är ett av de sämsta råden jag någonsin fått av min pappa, tror jag. När han sa det för en kvart sedan i hallen trodde jag att han hade fått en liten, liten hjärnblödning. Jag fattar inte hur han ens kom på tanken. Har han träffat mig någon gång?
Om det blir jobbigt, menar jag. Du är Beyoncé! Du är en stjärna, och inget kan nå dig, för du är Queen B, allt är lugnt.

Liv har levt hela sitt liv i en hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men nu har hennes pappa plötsligt bestämt att de ska flytta ut på landet.
Så här är hon nu. I ett fallfärdigt ruckel i Småland, mitt ute i ingenstans. Busshållplatsen där hon står och väntar på skolbussen är omgiven av skog och skog och inget mer.

Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv blir det nästan katastrof. Utan något bekant att hålla sig i förvandlas hon från rätt blyg till ett fullfjädrat freak. I alla fall är det så hon beskriver sig själv. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?

Var normal. Tänk på Hannah i Girls. Få det här att funka.

Oftast kan Liv gömma sig och försvinna i mängden, men när de ska jobba två och två på franskan går det inte längre. Herregud, Gunnar kommer ju att få panik och sucka djupt redan efter fem minuter. Han kan ju inte veta att Liv faktiskt är jättekul, inuti huvudet.

Lisa Bjärbos berättelse om den blyga Liv och hennes översociala pappa lämnar ingen oberörd.

Lisa Bjärbo

Inuti huvudet är jag kul

Relaterade artiklar

Spänning, humor och underbar julstämning i årets adventsbok

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. I <a href="http://www.rabensjogren.se/bocker/198563-julmysteriet">Julmysteriet</a> berättar författaren Lisa Bjärbo och illustratören Matilda Ruta om Ebbe, en kille som verkligen älskar julen – och mysterier.