Pija Lindenbaum ger ny skrud åt klassisk folksaga

Foto av :

Illustration: Pija Lindenbaum

Publicerad:

2018-08-24

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer.

Vem är egentligen den lille mannen? Och vad gör han i veckorna medan Mäster Skräddare jobbar på? Den gamla folksagan har nu blivit en mångbottnad bilderbok, Bidde det då?, där det klassiska slutets ingenting kanske istället är början på allting.

”En liten människa som aldrig blir besviken trots att han borde bli det. Han till och med tackar så mycket för att det inte blir någonting. Det är så knäppt! Och roligt. Och saknar en vettig sensmoral. Jag bara älskar det!” säger Pija Lindenbaum.

Pija Lindenbaum tar sig an den älskade sagan och tolkar den på sitt alldeles speciella vis. Texten är den klassiska Mäster Skräddare, bilderna bygger ut och berättar främst om tiden mellan mötena var lördag. Den lille mannen låter sig inte nedslås av de allt mindre plaggen som utlovas, utan finner nya härliga fantasier och målbilder. Bidde det då är en fascinerande berättelse om motgångar och drömmars kraft.

Pija Lindenbaum är trippelaktuell i höst. Förutom bilderboken Bidde det då? har hon även skapat en barnopera på samma tema, NÄR DÅ DÅ, med urpremiär på Kungliga Operan i Stockholm 13 oktober. Dessutom släpps en större antologi Pijas bästa med utvalda favoriter bland Pijas populära barnboksberättelser om Gittan, Lill-Zlatan och Siv med flera. Här finns även tre sånger ur nya operaföreställningen inkluderat.

Relaterat

Bidde det då?

Om boken

Det var en gång en liten man som hade en bit tyg. En dag gick han till skräddaren med det lilla tyget.
- Goddag, goddag, mäster skräddare, sa den lille mannen och bockade sig.
- Goddag, goddag, sa skräddaren där hon satt på bordet och sydde.
- Kan jag få en liten rock sydd av det här lilla tyget? frågade den lille mannen.
- Det går bra det, sa skräddaren.
- När blir den färdig?
- Om lördag.
- Det var bra det, mäster skräddare. Tack så mycket, mäster skräddare. Ajö, ajö, mäster skräddare.
Och så gick den lille mannen.

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer. Nästan alla har vi en relation till den populära sagan, och vi är många som har funderat på den lille mannen. Vem är han egentligen? Och vad gör han på veckorna medan mäster skräddare jobbar på?

Pija Lindenbaum tar sig an den älskade sagan och tolkar den på sitt alldeles speciella vis. Det blir en fascinerande och mångbottnad berättelse om motgångar och drömmars kraft.

Pija Lindenbaum

Bidde det då?

Relaterade artiklar

Pija Lindenbaum tilldelas Sixten Heymans pris 2022

”För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, lyder en del ur motiveringen.