Pija Lindenbaum tilldelas Sixten Heymans pris 2022

Foto av :

Ulrica Zwenger

Publicerad:

2021-12-02

”För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, lyder en del ur motiveringen.

Författaren och illustratören Pija Lindenbaum har utsetts till mottagare av Sixten Heymans pris 2022. 

Motiveringen till priset lyder:

För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen. I verk som Else-Marie och småpapporna (1990), Kenta och barbisarna (2007), Vitvivan och Gullsippan (2021) och böckerna om Gittan (2000, 2001, 2003, 2011) framträder en värld där verklighet sömlöst möter fantasi och där leken fungerar frigörande i en stressad och svårtolkad samtid. Med oförutsägbar humor och en starkt utvecklad känsla för bilden som kommunikationsbärare fångar Lindenbaum barnets kreativa försök att handskas med livets alla små och stora katastrofer.

Sixten Heymans pris delas bara ut vart tredje år, varannan gång till en svensk skönlitterär författare och varannan gång till en svensk vetenskapsman/kvinna inom ”den naturvetenskapliga grenen, förnämligast astronomi, geologi och kemi, för upptäckt eller utgivet arbete inom nämnda vetenskapsgren”.

Bland tidigare skönlitterära författare som mottagit priset finns bland andra Ninni Holmqvist (2016), Klas Östergren (2010), Per Gunnar Evander (2004), Sara Lidman (1998) och Kerstin Ekman (1992).

– Det var ju en fin samling. Det är vansinnigt kul att det är barnlitteraturen och framför allt bilderbokskonsten som prisas, säger Pija Lindenbaum till Göteborgs universitet.

Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap och ledamot i universitetsstyrelsen, har suttit i nomineringsgruppen och även hon lyfter fram hur Pija Lindenbaums barnkaraktärer tillåts vara helt vanliga, med brister och tillkortakommanden alla kan känna igen sig i.

– Hennes barnkaraktärer, Gittan, Kenta, Lill-Zlatan och de andra, är inga superhjältar eller dygdemönster, utan helt vanliga barn som kämpar med sitt vara i världen. Som får vara truliga och räddhågsna, men som också testar sina gränser och lär sig våga lite mer, säger Åsa Arping.

Lindenbaum väjer heller aldrig för svåra ämnen som både barn och föräldrar kan känna igen sig i, menar hon.

– Pija Lindenbaum har ett förunderligt sätt att skildra lekens och fantasins betydelse i barnets möte med allt som är nytt och okänt. Hennes böcker tar upp ängslan och nojor, men också envishet, svartsjuka och vardagslivets ständiga förhandlingar. Lindenbaum lyckas även väva in komplexa frågor i sina böcker, om klass, makt, svartsjuka och psykisk ohälsa, men utan pekpinnar. Dessutom har hon vidareutvecklat samspelet mellan text och illustration på ett sätt som förnyat bilderboken som konstnärlig genre, säger Åsa Arping.

Relaterade artiklar

Pija Lindenbaum tilldelas Sixten Heymans pris 2022

”För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, lyder en del ur motiveringen.