Gittan och fårskallarna vinner Storytel Awards 2021

Publicerad:

2021-04-29

Nu har samtliga vinnare i Storytel Awards 2021 tillkännagivits och vinnaren i kategorin Barn är Gittan och fårskallarna av Pija Lindenbaum, inläst av skådespelaren Sissela Kyle.

Juryns motivering:
I skuggan på andra sidan hotellet öppnar sig världen i en sandlåda. Där utspelas ett poetiskt och tidlöst drama. Pija Lindenbaum är en mästare på att med små uttryck och med konsekvent barnperspektiv skapa det stora i det lilla. Med en känsla för allvaret i texten, humorn i berättelsen och timing i pauserna dras man in berättelsen av Sissela Kyles välavvägda röst. En bok dedikerad ”Till alla barn som sitter i skuggan, med strumporna på”. Och kom ihåg! Får äter faktiskt bara använda plåster.

Storytel Awards belönar 2020 års bästa ljudboksupplevelser och hyllar författare och inläsare i fem kategorier: Roman, Spänning, Fakta, Barn och Ungdom. Priset, som delas ut till både författare och inläsare i varje kategori, består av 10 000 SEK och en prisstatyett.

Pija Lindenbaum är en av vår tids största svenska bilderboksskapare. Hon har skapat fantastiska skildringar av barn av vår tid; Gittan, Åke, Lill-Zlatan, Kenta, Siv och Cerisia är alla egensinniga karaktärer, inte sällan med drag av melankoli. År 2000 tilldelades hon Augustpriset för Gittan och gråvargarna.

Sissela Kyle är en av våra mest folkkära skådespelare och komiker. Hon har sedan 1980-talet figurerat i en mängd roller på teaterscenen, på film, i radio och i TV.

Läs mer om samtliga pristagare HÄR.

Relaterade artiklar

Pija Lindenbaum tilldelas Sixten Heymans pris 2022

”För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, lyder en del ur motiveringen.