”En tragikomisk fullträff”

Foto av :

Illustratör: Pija Lindenbaum

Publicerad:

2019-02-04

Pija Lindenbaum hyllas för sin nytolkning av sagan om Mäster skräddare – i både bok och opera!

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer. I bilderbokan Bidde det då? har Pija Lindenbaum tagit sig an den älskade folksagan och tolkar den på sitt alldeles speciella vis. Såväl läsare som kritiker är lyriska! 

Vid sidan av boken skapade Pija barnoperan När då då på samma tema. Nu har föreställningen fått Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2018. Pija Lindenbaum står för libretto, scenografi och kostym. Niklas Brommare har skrivit musiken och för regi står Kajsa Giertz. 
När då då handlar om den upptagna pappan, som inte har tid att se och vara med sitt barn, som lovar och lovar, men inget håller. Till slut är gränsen nådd, barnet sätter stopp och pappan blir den pappa hon behöver. 

– Jaså, bidde det inte månen? Vad bidde det då?
– Det bidde Bollnäs.
– Jaha, bidde det Bollnäs. När då då?
– Om lördag.

(Bobo och pappa Papsen i När då då.)

Här är några recensioner av bilderboken:

”Pija Lindenbaums återskapande av klassikern Mäster Skräddare är en tragikomisk fullträff, där den lille mannen med det glatt blommiga tyget ödmjukt tar emot de allt sämre beskeden varje vecka.”
Stina Nylén, Göteborgs-Posten

"Gammal saga i lycklig nytolkning. Pija Lindenbaum återberättar sagan om ­Mäster Skräddare så att den blir både ­inkännande och hoppfull. Här lämnas ingen i sticket."
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”En underbar sagopärla från Pija Lindenbaum”
Fredrik Björkman, Arbetarbladet

”Underbar tolkning av en älskad klassiker där illustrationerna ger en ny berättelse om förhoppningar, drömmar och egen kraft.”
Anna Falk och Nina Olsson, Metro

”Det är både dåtid och nutid, och vartannat uppslag är helt ordlöst. Och den sparsamma texten är just så som jag minns den från den gamla sagan, inte moderniserad alls – jag och lyssnande barn bara älskar det!”
Lena Kjersén Edman, Västerbottens-Kuriren

 

Relaterat

Bidde det då?

Om boken

Det var en gång en liten man som hade en bit tyg. En dag gick han till skräddaren med det lilla tyget.
- Goddag, goddag, mäster skräddare, sa den lille mannen och bockade sig.
- Goddag, goddag, sa skräddaren där hon satt på bordet och sydde.
- Kan jag få en liten rock sydd av det här lilla tyget? frågade den lille mannen.
- Det går bra det, sa skräddaren.
- När blir den färdig?
- Om lördag.
- Det var bra det, mäster skräddare. Tack så mycket, mäster skräddare. Ajö, ajö, mäster skräddare.
Och så gick den lille mannen.

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer. Nästan alla har vi en relation till den populära sagan, och vi är många som har funderat på den lille mannen. Vem är han egentligen? Och vad gör han på veckorna medan mäster skräddare jobbar på?

Pija Lindenbaum tar sig an den älskade sagan och tolkar den på sitt alldeles speciella vis. Det blir en fascinerande och mångbottnad berättelse om motgångar och drömmars kraft.

Pija Lindenbaum

Bidde det då?

Relaterade artiklar

Pija Lindenbaum tilldelas Sixten Heymans pris 2022

”För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, lyder en del ur motiveringen.