Vad äter orm?

Foto av :

Illustration: Mari Kanstad Johnsen

Publicerad:

2018-09-07

Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen är tillbaka med en charmig högläsningsbok med fantastiska bilder.

Det började med en titelidé. Om orm låter ju så kul! Efter åtskilliga mejl mellan Norge och Sverige och ett besök på en reptilpark är boken äntligen här.

Orm är trött och hungrig och drömmer om mat. Men vad äter orm? En mus? Ett får? Eller kanske en elefant? Vad är det för djur som orm drömmer om? Titta och gissa!

Boken kom till genom att Sara Villius kom på titeln Om orm. Hon tyckte att den lät så bra att hon helt enkelt blev tvungen att skriva en bok med den titeln.

Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen har tidigare gjort den omtalade boken Natten tillsammans och Mari började direkt att se bilder till boken framför sig. Tillsammans diskuterade de en första vända om idéer till illustrationer och utformning av karaktärer. Sedan begav sig Sara Villius till Mari i Oslo och de besökte en reptilpark tillsammans. Efter det tog inspirationen ytterligare fart.

– Det roliga med Om orm var att vi arbetade fram den ännu mer tillsamman, säger Sara Villius. Själva historien fortsatte att utvecklas efter att Mari kom in och vi mejlade intensivt fram och tillbaka tills allt satt. Och det är väl så ett bra samarbete ser ut, att man lyfter varandra och att det blir oförutsägbart och spännande.

Mari Kanstad låter lika entusiastisk:

– Saras texter till både Natten och Om orm öppnar för både en lättsam eller meditativ läsning, men det finns också fler lager om man väljer att leta efter det. Det gillar jag!

Om orm är en perfekt högläsningsbok för de yngre läsarna, som involverar både barn och vuxna i berättelsen och de fantastiska bilderna. Rekommenderad läsålder: 3–6 år.

Relaterat

Om orm

Om boken

Orm är trött och hungrig och drömmer om mat. Men vad äter orm? En mus? Ett får? Eller kanske en elefant?

Efter den kritikerrosade bilderboken Natten har Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen skapat ännu en perfekt högläsningsbok för de yngre läsarna. Vad är det för djur som orm drömmer om? Titta och gissa! En interaktiv bok med mycket humor och fantastiska bilder.

Fin läsrytm, njutbar högläsning!
Ulla Rhedin, DN om Natten

Sara Villius är född 1976 i Uppsala, men bor sedan flera år i Stockholm. Hon har bl. a. arbetat som litteraturproducent på Lava i Kulturhuset i Stockholm, drivit bokförlaget Ink och arbetat som barnboksredaktör. Hon debuterade 2002 med Nej, det är en snöklump. Om orm är hennes andra bilderbok.

Mari Kanstad Johnsen är född 1981 i Bergen och bosatt i Norge. Hon är utbildad på Kunsthøgskolen i Oslo och på Konstfack i Stockholm. Hon är verksam som illustratör, författare och bildkonstnär. Hon har skrivit och illustrerat ett flertal böcker och är flerfaldigt prisbelönad för sina verk. Tidigare titel utgiven på Rabén & Sjögren: Livrädd på playan och Natten.

Sara Villius, Mari Kanstad Johnsen

Om orm

Relaterade artiklar

Underbar högläsning för en mysig godnattstund

I flerfaldigt prisade Djuren sover får vi följa Bo som inte vill gå och lägga sig och hans mamma som berättar om olika djur samtidigt som hon leder honom från badet och tandborstningen till sängen och sömnen. En perfekt godnattbok för alla pigga barn och deras trötta vuxna!