Högläsningseufori för de yngsta

Illustration av:

Aslak Gurholt

Publicerad:

2020-11-20

Efter de kritikerrosade bilderböckerna Natten och Om orm är Sara Villius tillbaka med en berättelse om en sax som vill klippa. Fast inte vad som helst.

Det här är en berättelse om en sax. Saxen vill klippa! Fast inte vad som helst. Inte naglar! Men gärna snöre, gräs, blad, pinnen och dockans hår Men får man verkligen klippa vad som helst? Sitt eget hår? Och hur är det med hackandet i bordet?

– Att skriva för barn är för mig att skriva det som är viktigt och strunta i resten. Saxar är viktigt. Att skriva om en sax för barn blir poesi för mig, säger Sara Villius.

Saxen kom först till på uppdrag av UR och blev en mycket uppskattad kortfilm med animerade inslag. Tillsammans med illustratören Aslak Gurholt från norska konstnärskollektivet YOKOLAND har text och bild sedan arbetas om till bilderbok.

Sara Villius debuterade 2002 med kortromanen Nej, det är en snöklump (Norstedts). 2017 debuterade hon som bilderboksförfattare med Natten, illustrerad av Mari Kanstad Johnsen. Boken rosades av kritikerna och året därpå gav samma duo ut ännu en hyllad bilderbok, Om orm. Sara Villius senaste roman Madonna (Norstedts, 2019) rönte stor framgång både hos recensenter och läsare.

Aslak Gurholt är konstnär, grafisk designer och författare. Han är en av grundarna till Yokoland, en designstudio baserad i Oslo. Gurholt har skrivit ett flertal böcker för barn och vuxna samt kurerat konstutställningar. Han har också illustrerat en mängd bilderböcker. För sina arbeten har han belönats och nominerats till ett flertal priser.
 

”Författaren Sara Villius berättelse om saxen är både spännande, lite farlig och humoristisk. Den norske grafikern och konstnären Aslak Gurholt Rønsen har gjort geniala illustrationer i collageteknik med klippta mönster i blått, grönt, svart och vitt.  Färgval och teknik för tankarna till Henri Matisse. En högläsningspärla för en yngre publik! Helhetsbetyg: 5.” BTJ


TIPS! Här kan du ladda hem ett fördjupningsmaterial till boken!  

Relaterat

Saxen

Om boken

Sara Villius kan som få fånga det lilla barnets värld och skapa högläsningseufori.

Det här är en berättelse om en sax. Saxen vill klippa! Fast inte vad som helst. Inte naglar! Men gärna snöre, gräs, blad, pinnen och dockans hår Men får man verkligen klippa vad som helst? Sitt eget hår? Och hur är det med hackandet i bordet?

Saxen är underhållande, befriande och fantastisk läsning för de yngsta bokläsarna!

Sara Villius, Aslak Gurholt

Saxen

Relaterade artiklar

Följ med en dag till förskolan!

En helt vanlig dag på förskolan kan vara hur spännande som helst! Med värme och mycket humor skildrar Sara Villius och illustratören Mari Kanstad Jonhsen hur en vanlig dag på förskolan kan se ut; lämning, samling, lekstund, vila och mellis.