Underbar högläsning för en mysig godnattstund

Illustration av:

Mari Kanstad Johnsen

Publicerad:

2023-01-30

I flerfaldigt prisade Djuren sover får vi följa Bo som inte vill gå och lägga sig och hans mamma som berättar om olika djur samtidigt som hon leder honom från badet och tandborstningen till sängen och sömnen. En perfekt godnattbok för alla pigga barn och deras trötta vuxna!

Det är kväll, men Bo är alldeles full av bus och skoj.

– Läggdags, säger mamma.

Bo ställer sig på ett ben.

– Men jag har redan lagt mig, säger han. För jag är en papegoja!

Hur sover egentligen djuren? Surikaterna sover i grupp, för att hålla värmen. Och fladdermössen sover upp och ner, så mardrömmarna rinner ut genom öronen! Alla måste sova. Giraffer, papegojor, björnar – och till slut också Bo. 

– Jag ville skriva en godnattsaga baserad på hur djur sover. Jag hade läst om hur havsuttern håller varandra i händerna för att de inte ska flyta ifrån varandra och blev så fascinerad av detta, berättar Kjersti Annesdatter Skomsvold.

Djuren sover är en kärleksfull skildring av vardagens kvällsritual; bada, borsta tänderna och bli nattad med bilder av prisbelönta Mari Kanstad Johnsen.

– Texten ändrades något efter att Mari började rita, men inte mycket, berättar Kjersti Annesdatter Skomsvold. Det var väldigt spännande att se hur Mari tolkade och utökade detta universum. Jag är så glad att jag fick göra den här boken med Mari – Djuren sover var ett drömsamarbete!

Hur var det för dig Mari, att arbeta utifrån Kjerstis manus?

– I manuset fanns redan en otroligt fin beskrivning av relationen mellan Bo och mamman. Hur de tar sig tid att snurra på varandras tankar och använder vardagen till att fantisera och leka. Det var deras kemi jag ville lyfta och jag ägnade mycket tid åt att beskriva karaktärerna i bild för att få fram värmen i interaktionen.

– Det var också ett ypperligt tillfälle att få leka med omgivningen, variera mellan en trygg och stökig lägenhet samt ett landskap på långt håll. Jag experimenterade mycket med vad som fungerade bäst för de olika motiven. Ibland är Bo och mamma människor, ibland förvandlas de till olika djur och ibland till något däremellan. Kjerstis text lämnade utrymme för många olika tolkningar, och det har varit en väldigt trevlig process där jag kände att jag hade stor frihet att leka med det visuella.

Djuren sover har uppmärksammats stort. Den vann utmärkelsen The New York Times/New York Public Library Best Illustrated Children’s Books Award 2022 och utsågs samma år till Årets vackraste bok av Grafill.

– Det har varit ett helt fantastiskt mottagande av boken, jag har aldrig tidigare upplevt att vara delaktig i ett bokprojekt där rättigheterna har sålts till så många länder redan innan boken kommit ut på originalspråket, berättar Mari Kanstad Johnsen och fortsätter:

– Det är tydligt att Kjerstis idé har en stark dragningskraft, och att boken som helhet har landat bra. Det är också tack vare förlaget (Gyldendal, reds anm) som har haft så stor tilltro till boken redan från början.

– Och de priserna! Herregud, det var överväldigande! En extraordinär ära, och jag hoppas att priset i New York ger boken lite extra vind i seglen, och att den får resa ännu mer. Men först är det till Sverige, och det är en fröjd att boken kommer att finnas bland Sveriges underbara bilderböcker för barn.

Relaterat

Djuren sover

Om boken

Den perfekta godnattboken för alla pigga barn och deras trötta vuxna.
Det är kväll, men Bo är alldeles full av bus och skoj.– Läggdags, säger mamma.Bo ställer sig på ett ben.– Men jag har redan lagt mig, säger han. För jag är en papegoja!I Djuren sover får vi följa Bo som inte vill gå och lägga sig och hans mamma som berättar om olika djur samtidigt som hon leder honom från badet och tandborstningen till sängen och sömnen.Men hur sover egentligen djuren? Havsuttrarna håller i varandra när de sover, så att de inte glider isär på det stora havet. Surikaterna sover i grupp, för att hålla värmen. Och fladdermössen sover upp och ner, så mardrömmarna rinner ut genom öronen! För alla måste sova. Giraffer, papegojor, björnar – och till slut också Bo.Kärleksfullt, varmt och barnnära av den norska författaren Kjersti Annesdatter Skomsvold och den prisbelönta illustratören Mari Kanstad Johnsen. Underbar högläsning för en mysig godnattstund.

Kjersti Annesdatter Skomsvold, Mari Kanstad Johnsen

Djuren sover

Relaterade artiklar

Underbar högläsning för en mysig godnattstund

I flerfaldigt prisade Djuren sover får vi följa Bo som inte vill gå och lägga sig och hans mamma som berättar om olika djur samtidigt som hon leder honom från badet och tandborstningen till sängen och sömnen. En perfekt godnattbok för alla pigga barn och deras trötta vuxna!