Illustratören Saga Bergebo vinner Ung Svensk Form 2019!

Foto av :

Illustratör: Saga Bergebo

Publicerad:

2019-02-25

Barnboksdebuterande illustratören Saga Bergebo, vinner Ung Svensk Form 2019 för boken Stjärnorna ser likadana ut överallt. De vinnande bidragen ställs ut på ArkDes i Stockholm. Sedan följer turné.

Illustratören Saga Bergebo vann Ung Svensk Form 2019 för bilderboken Stjärnorna ser likadana ut överallt. Boken kom ut i höstas och skapades tillsammans med författaren Marjan Svab. 

Saga Bergebo fick priset med juryns motivering:

Ett lika svårt som angeläget ämne har fått varm gestaltning. En saga om utsatthet och kollektivt trauma ur barnperspektiv, med en färgsättning och konstfärdighet som engagerar.

Utställningen Ung Svensk Form 2019 visas nu på ArkDes i Stockholm och pågår t.o.m. den 31 mars.

Därefter visas utställningen på följande platser:

  • 13 juni – 18 augusti, Form/Design Center i Malmö
  • 5 dec – 25 februari, BoMo i Borlänge

Fler datum tillkommer – i Sverige och internationellt.

Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och en utställning som genomförs av Svensk Form. Ung Svensk Form syftar till att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning samt att nå ut till nya målgrupper. Projektet startades 1998 på initiativ av Svensk Form och Form/Design Center i Malmö.

Relaterat

Stjärnorna ser likadana ut överallt

Om boken

"Det är både glädjande och hjärtskärande att läsa Marjan Svabs och Saga Bergebos bilderbok Stjärnorna ser likadana ut överallt."
Gunilla Brodrej, Sydsvenska Dagbladet

Hala måste lämna sitt hem. Hennes föräldrars stad bombas sönder och de flyr, flyr på lastbilar och med båt. Hala längtar hem och tittar på stjärnorna, saknar apelsinlundslukten och mormor och morfar men inte bombljuden. Halas familj kommer till Sverige och får nya vänner.

I Stjärnorna ser likadana ut överallt skildrar journalisten Marjan Svab en flyktresa för en femårig tjej och med detaljer och känsla får vi i Saga Bergebos bilder verktyg för att prata med barnen om världen och oss själva i den.

Marjan Svab, Saga Bergebo

Stjärnorna ser likadana ut överallt

Relaterade artiklar

Upptäckarglädje för de minsta

Anne-Marie Körling är lärare, föreläsare och författare och var under åren 2015 till 2017 Sveriges nationella läsambassadör. Nu är hon aktuell med två geniala småbarnsböcker för de allra yngsta: Vad gör alla? och Var är bebisen?, fint illustrerade av prisade Saga Bergebo.