Marjan Svab kan vinna Slangbellan

Foto av :

Tom Wall

Publicerad:

2019-03-13

Marjan Svab är nominerad till debutantpriset Slangbellan för sin och Saga Bergebos ärliga och hoppfulla bok om ett barns flykt undan krig.

Bilderboken Stjärnorna ser likadana ut överallt, som skildrar en femårig flickas flykt från sitt krigshärjade hemland, vann tidigare i år Ung Svensk Form 2019 för sina illustrationer av Saga Bergebo.

Nu kan även författaren Marjan Svab vinna pris för boken, nämligen prestigefulla Slangbellan som uppmärksammar bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2018. Priset delas ut av BULT– barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund.

Så här lyder motiveringen:

”Stjärnorna ser likadana ut överallt är en gripande berättelse om flykt, från uppbrott till en ny vardag i ett nytt land. Längtan och sorg gestaltas med enkla medel i Marjan Svabs text och orden samarbetar lyhört med Saga Bergebos fantastiska bilder.”

När bilderboken kom ut i höstas berättade Marjan Svab att det var bilden på den drunknade pojken Alan Kurdi som fick honom att skriva boken.

– Jag och min sexåriga dotter läste tidningen ihop och bilden på Alans döda kropp på en strand dök upp, berättade han. Skulle jag gömma eller berätta för min dotter? Jag gjorde på det sätt jag lärt mig redan som barn: Jag berättade för henne från hjärtat och satte mig sedan ner och skrev mig ur det.

Om nomineringen säger han:

 – Halas resa har berört både gamla och unga läsare. Det känns hedrande, magiskt och omtumlande att boken blir rosad med en nominering till Slangbellan. Speciellt med tanke på hur många starka och nödvändiga berättelser från debutanter som ges ut varje år.

De övriga två nominerade till Slangbellan är Helena Hedlund med Det fina med Kerstin (Natur & Kultur) och Melody Farshin med Mizeria (Bonnier Carlsen). Pristagaren offentliggörs den 9 april på barnboksfestivalen Litteralund i Lund under en ceremoni i Lunds konsthall klockan 18.

Relaterat

Stjärnorna ser likadana ut överallt

Om boken

"Det är både glädjande och hjärtskärande att läsa Marjan Svabs och Saga Bergebos bilderbok Stjärnorna ser likadana ut överallt."
Gunilla Brodrej, Sydsvenska Dagbladet

Hala måste lämna sitt hem. Hennes föräldrars stad bombas sönder och de flyr, flyr på lastbilar och med båt. Hala längtar hem och tittar på stjärnorna, saknar apelsinlundslukten och mormor och morfar men inte bombljuden. Halas familj kommer till Sverige och får nya vänner.

I Stjärnorna ser likadana ut överallt skildrar journalisten Marjan Svab en flyktresa för en femårig tjej och med detaljer och känsla får vi i Saga Bergebos bilder verktyg för att prata med barnen om världen och oss själva i den.

Marjan Svab, Saga Bergebo

Stjärnorna ser likadana ut överallt

Relaterade artiklar

Upptäckarglädje för de minsta

Anne-Marie Körling är lärare, föreläsare och författare och var under åren 2015 till 2017 Sveriges nationella läsambassadör. Nu är hon aktuell med två geniala småbarnsböcker för de allra yngsta: Vad gör alla? och Var är bebisen?, fint illustrerade av prisade Saga Bergebo.