Upptäckarglädje för de minsta

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2023-09-12

Anne-Marie Körling är lärare, föreläsare och författare och var under åren 2015 till 2017 Sveriges nationella läsambassadör. Nu är hon aktuell med två geniala småbarnsböcker för de allra yngsta: Vad gör alla? och Var är bebisen?, fint illustrerade av prisade Saga Bergebo.

Berätta, vad är det för böcker?

Var är bebisen? handlar om vilka spår ett barn lämnar i vardagen. Men var är bebisen som har lämnat rummet? Berättelsen visar vägen till sängen där barnet sover gott efter en lekfull upptäckardag. Tanken med boken är att leta reda på barnet, en av de viktigaste lekar vi ägnar oss åt, att bli upphittade och sedan funna. Barnet som går och lägger sig kan vara som en dröm men också något som hör vardagen till. Barnet ska sova säger vi. I den här boken vill barnet sova.

Vad gör alla? är en bok om att göra saker och om att göra saker tillsammans! När jag vinkar så vinkar tanten också, och plötsligt alla till mig! Barn sätter i gång världen. De får oss att skratta, dansa och springa. När barnet springer kommer vi att spegla det barnet gör och springa – dvs – Jag springer, du springer, alla springer. Det vi gör var och en för sig ingår i ett sammanhang där ett vi uppstår. Barn som kan klappa händerna kommer att få oss att klappa händerna och när vi är många som tackar för något klappar vi händerna tillsammans. Vi sätter i gång varandra.

När du tog emot Svenska Barnboksakademins Eldsjälspris 2022 sa du att "högläsning är en gåva, det är det vackraste du kan ge till någon annan". Varför är det så viktigt att läsa högt med barn?

– Högläsningen är början på ett livslångt äventyr. Att upptäcka böckerna tillsammans och förundras över hur olika vi ser och uppfattar ett innehåll. Det betyder att boken också berättar om oss. Högläsningen handlar om att lyssna, samtala, upptäcka och vara tillsammans. Vi behöver alla högläsningen.

Varifrån kommer din kärlek till ord och läsning?

– Min kärlek till ord kommer från min mammas nyfikenhet på ord. Mamma lekte sällan men när det kom till ord skapade hon många lekar. Jag älskade ord som barn och är livligt intresserad av ord idag.

Har du själv något tidigt läsminne?

– Mitt första högläsarminne handlar mindre om boken som höglästes och mer om samvaron med de som lyssnade. Jag deltog som litet barn tillsammans med alla stora och andra små. Vi lyssnade tillsammans. Jag har mycket starka minnen av detta gemensamma lyssnande.

Böckerna är illustrerade av Saga Bergebo som 2019 vann Ung Svensk Form för sin bilderboksdebut Stjärnorna ser likadana ut överallt.

– Det var så otroligt ROLIGT att göra de här böckerna, och min blick på hemmets alla små stökstilleben har ändrats för alltid, säger Saga Bergebo. 

Relaterat

Var är bebisen?

Om boken

Här är tallriken. Var är bebisen?
Här är pappa. Var är bebisen?
Här är badkaret. Men var är bebisen?Följ med in i ett härligt vardagskaos med mycket att titta på och känna igen! Leta efter bebisen i rum efter rum och följ spåren hela vägen till sängen där någon visst redan somnat sött …En småbarnsbok med ren upptäckarglädje för de allra yngsta. Genialisk i sin enkelhet, med en stark pedagogisk grund och på pricken för små utforskare.Författaren Anne-Marie Körling är lärare, tidigare läsambassadör och flitigt anlitad föreläsare landet runt. Illustratören Saga Bergebo vann Ung Svensk Form 2019 för sin bilderboksdebut Stjärnorna ser likadana ut överallt.Läs också: Vad gör alla?

Anne-Marie Körling, Saga Bergebo

Var är bebisen?

Relaterade artiklar

Upptäckarglädje för de minsta

Anne-Marie Körling är lärare, föreläsare och författare och var under åren 2015 till 2017 Sveriges nationella läsambassadör. Nu är hon aktuell med två geniala småbarnsböcker för de allra yngsta: Vad gör alla? och Var är bebisen?, fint illustrerade av prisade Saga Bergebo.