Här är våra nya böcker i mars

Foto av :

Illustration: Ilon Wikland

Publicerad:

2019-03-01

Det blir en intensiv bokmånad i mars – vi ger ut närmare 25 totalt uppslukande barn och ungdomsböcker. Det blir allt från en nyutgåva av Vår i Bullerbyn till skräck för de äldre. Och så har vi en debutant som skriver om drakar.

Det spirar verkligen i marsutgivningen på Rabén & Sjögren! Vi har superhjältar som går till doktorn, man får följa med Katten Nils till månen och dessutom läsa en ”hästbok” – fast med drakar. Och så dyker ljuvliga vårklassiker som Vår i Bullerbyn och Maja tittar på naturen upp i nyutgåvor.
OBS! Utgivningsdatumen kan komma att ändras.

Läsålder: 0–3 år

Staden av Carl Johansson
Följ med till staden. Kolla alla stora bilar, upplev stadsbrus, folkvimmel och fascinerande karaktärer. Det händer alltid något spännande i storstan! Med mycket färg och roliga detaljer har Carl Johansson skapat oemotståndliga pekböcker i kartong för de minsta.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Brandkåren av Carl Johansson
Vad har hänt här? Följ med brandkåren när de släcker bränder, räddar ankor, grillar korv och får motorstopp. Pekbok i kartong med mycket färg och roliga detaljer!
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Vilken fin! av Björn Bergenholtz
En kartongbok med allt det fina som ett barn har omkring sig: hundar, nallar, bilar, blommor, fjärilar, snäckor – Vilken fin! Men det absolut finaste av allt möter läsaren på den allra sista sidan: sin egen spegelbild!
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Läsålder: 3–6 år

Gulliga lillebror av Moa Eriksson Sandberg & Mari Ahokoivu
Dorrans lillebror är inte alls så där gullig som alla säger, ändå bryr sig mamma mest om honom. Om Dorran sätter på sig lillebrors bebiströja så kanske mamma kommer att gulla med henne också? En bok med hög igenkänningsfaktor om att både vara stor och liten på samma gång.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Vår i Bullerbyn av Astrid Lindgren & Ilon Wikland (nyutgåva)
En älskad klassiker i ny, vacker utgåva! Och nog längtar man till våren när man läser om Bullerbybarnen som har så roligt i naturen. De plockar blommor, leker kurragömma, seglar med barkbåtar och hälsar på alla nyfödda djurungar. Och när Lisa får en alldeles egen lammunge, Pontus, är lyckan gjord!
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Maja tittar på naturen av Lena Andersson & Ulf Svedberg (nyutgåva)
Följ med Maja ut i skog och mark och förundras över insekter, fiskar, fåglar och allt det magiska som sker runt omkring oss om vi bara stannar upp och tittar oss omkring en stund. Det finns nog ingen som har lärt generationer av barn så mycket om naturen som Maja. I denna nyutgåva har Lena Andersons klassiska bilder fått nytt liv och Ulf Svedbergs text varsamt anpassats och fått ny, luftigare form.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Mamma Mu städar av Jujja Wieslander & Sven Nordqvist (nyutgåva)
Det är dags för vårstädning. Mamma Mu viftar damma med svansen, men Kråkan har en bättre idé: om man släcker lampan syns inte smutsen.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Mamma Mu simmar av Jujja Wieslander & Sven Nordqvist (nyutgåva)
Följ med Mamma Mu till simhallen! Det är roligt att åka tunnel, bada i bebispool och basta. Men kanske roligast att ta märken.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Gula båten av Nina Laden & Melissa Castrillon
Gula båten, himmel, hav. Paddla ivrigt, ge sig av.Följ med den lilla pojken och hans giraff på en drömlik båttur där de träffar på bläckfiskar, valar och hajar innan de återvänder hem till tryggheten igen. Ett lagom spännande äventyr med underbara illustrationer i melodisk översättning av Lotta Olsson. Finstämd godnattbok som hjälper små äventyrare att komma till ro.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Doktor Dunder av Per José Karlén
Så här har du aldrig sett hårdingar förut! Med plåster, stetoskop, reflexhammare, måttband, blodtrycksmätare - och genom att lyssna - hjälper Doktor Dunder boxaren, superhjälten, snickaren, tyngdlyftaren och skogshuggaren med sina problem.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Dagspöket på kalas av Jujja Wieslander & Jens Ahlbom (nyutgåva)
Dagspöket är inte som alla andra spöken. I stället för att vara vit är han svart - så han syns inte på natten! Men vart han än tar sig in trasslar det till sig, eftersom Dagspöket mest ser ut som ett svart tygstycke. I den här boken vill Dagspöket gå på kalas, men än en gång hamnar han i trubbel.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Nicke Nyfiken hos tandläkaren av H.A. Rey (nyutgåva)
En klassiker i nytryck! Nicke får ont i tanden och måste gå till tandläkaren. Först känner sig Nicke lite rädd, men inser snart att här finns massor av spännande saker. Nu blir det fart på Nicke! Och Nicke kan faktiskt bota tandläkarskräck - inte bara hos sig själv!
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Bo här och bo där av Eva Uddling & Gunilla Kvarnström (nyutgåva)
Fia är fem år och hennes föräldrar är skilda. Pappa har ingen egen lägenhet, utan hyr i andra hand på korta kontrakt. De måste flytta runt hela tiden. Fia är arg - hon vill inte flytta mer! Eva Uddling har gett skilsmässobarnet Fia en egen röst och de varma bilderna av Gunilla Kvarnström förstärker känslorna i berättelsen och är precis som texten lojala med barnet.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Lilla kroppsskolan av Ewa Malmborg & Hanna Granlund
Varför har man blod? Hur fungerar kroppen egentligen, vad är skelettet och vad har vi alla delar till? Otto har ramlat, fått ett sår i pannan och hjärnskakning. Hemskt är det! Men ganska spännande också när mamma ritar och berättar om hjärtat, blodet, skelettet och alla andra delar i vår kropp. Perfekt för ett barn som vill veta mer om kroppen.
Utgivningsdatum: 29 mars
Läs mer här

Lilla simskolan av Sofi Hjort & Hanna Granlund
Malla och Otto ska lära sig simma. De börjar simskola och Plask & lek i badhusets stora blåa bassänger. De leker vattenlekar och övar, både hemma och i bassängen. Boken är perfekt uppvärmning innan man börjar simskolan – eller pepp när man går där. Den är faktagranskad av sakkunnig från Svenska Livräddningssällskapet.
Utgivningsdatum: 29 mars
Läs mer här

Läsålder: 6–9 år

Hemliga Myran av Linn Gottfridsson & Emma AdBåge
De två första böckerna om Myran, En Myras liv och Myran och gåtorna, älskades av både läsare och kritiker, och sista delen gör ingen besviken. Små och stora funderingar blandas och Augustvinnaren Emma AdBåges illustrationer passar på pricken till den roliga och allvarliga historien om Myran och hans familj. I den tredje delen har han fått lillasyster. Men det är inte alltid lätt att vara varannanveckasbror…
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Katten Nils åker till månen av Johanna Kristiansson & Joakim Gunnarsson
I år är det 50 år sedan månlandningen 1969 och det firar Katten Nils genom att själv åka till månen på ett halsbrytande äventyr, där samarbete och kamratskap blir räddningen. En ny fristående seriebok med Katten Nils och hans vänner, fylld med massa humor. Varför heter det inte hip-hopcorn istället för popcorn? Och finns det verkligen smarthetspiller? Innehåller opublicerade serier.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Kartkatastrofen av Ingelin Angerborn & Jenny Karlsson (nyutgåva)
Viktor, Vilma och Viking har bildat en hemlig klubb, AB Klant & kompani. De är nämligen experter på att klanta till det allt verkar gå fel när de är i farten. I den här nyutgåvan är alla Jenny Karlssons festliga bilder färglagda. Det är en rolig kapitelbok, med korta kapitel, högt tempo, perfekt tajming och lite pirrig kärlek. Del ett i en serie som även ganska ovana läsare klarar av att läsa helt själva.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Klockkatastrofen av Ingelin Angerborn & Jenny Karlsson (nyutgåva)
I den superhemliga klubben AB Klant & kompani övar de på att bli mindre klantiga. Att gå ut med en hund till exempel. Det borde väl vara lätt som en plätt. Bara att hålla i kopplet, liksom. Det klarar ju alla. Eller? Men ganska snabbt inser gänget att inget är så lätt som det verkar om man är född klant ... Detta är del två i Klant & Kompani-serien, nu med bilder i färg.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Planetarium av Raman Prinja & Chris Wormell
Här presenteras rymdens mysterium som du aldrig har upplevt dem förr! De fantastiska faktaböckerna Animalium, Botanicum och Dinosaurium har gjort succé världen över, och nu får vi följa med på en halsbrytande färd rakt ut i universum. Upptäck en enastående samling rymdfenomen och himlakroppar, kika in i Galileos teleskop, se en stjärna födas och balansera farligt nära ett svart hål. Den givna presentboken med vackra och detaljrika illustrationer.
Utgivningsdatum: 29 mars
Läs mer här

Läsålder: 9–12 år

Skuggan av Helen Ekeroth
Tolvåriga Nuwa börjar på kejsarens drakberidarskola för att lära sig att rida drakar. Men hon är också där för att ta reda på varför hennes döda mamma hastigt lämnade skolan för ett vanligt liv på byn. Samtidigt finns det hemligheter som är långt större än hennes egna och frågan är vem som kan lita på vem. Skuggan är Helen Ekeroths debutbok och den första delen i en serie av tre om Drakberidaren.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här

Läsålder: 12–15 år

Dagarnas karta av Ransom Riggs
Miss Peregrine-trilogin har gjort succé över hela världen och även filmatiserats. Nu kommer en ny, fristående trilogi om Miss Peregrines besynnerliga barn där de kastas in i den amerikanska besynnerliga världen, full av regler som ingen av dem förstår, och insatserna är betydligt högre än förut. En nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.
Utgivningsdatum: 15 mars
Läs mer här

Läsålder: Unga vuxna

Det andra inte ser av Christoffer Holst
Tove, hennes syster Vivi och deras mamma Marie flyttar från Stockholm till ett tyst, litet samhälle nära Siljan i Dalarna. Till ett knarrigt, gammalt hus. Med sig har de mormor Tekla, som efter en allvarlig olycka knappt kan gå eller prata, och som är vanställd, nästan till oigenkännlighet. Vad som ska bli en nystart i huset börjar snart likna någonting annat. Boken är en perfekt blandning av feelgood och skräck.
Utgivningsdatum: 22 mars
Läs mer här