Bokgåvor till förskolan: Här är titlarna från Rabén & Sjögren

Publicerad:

2019-02-25

Under hösten 2018 fick Kulturrådet ett uppdrag att förse förskolorna i Sverige med gratis böcker. Syftet med satsningen är att stärka det läsfrämjande arbetet på förskolorna och tidigt skapa ett intresse för läsning hos barn, men också hos föräldrarna.

Tillsammans med böckerna tillhandahålls även lärarhandledning för högläsning samt information för föräldrar gällande högläsningens betydelse för barnets språkutveckling. Urvalet av titlarna har skett utifrån verkens kvalitet och med hänsyn till barns varierade förutsättningar.

Bland de utvalda titlarna kommer flera från Rabén & Sjögren:


Det förhäxade huset (Spöksystrar del 6) av Mårten Melin & Hanna Granlund

I stan där Maj och Nila bor finns ett övergivet gammalt trähus. En dag lurar Matilda och Rosa med sig Maj och Nila dit. Det sägs nämligen att det bor en livs levande häxa i det, och Maj är rädd för häxor. Fast häxor finns väl inte på riktigt?


Emma stannar hemma – Carl Johanson

Masken Emmas värld är vardaglig och spännande på samma gång. Följ med henne på upptäcktsfärd bland skor, tallrikar och andra ting där hemma.
 

Hjördis av Jujja Wieslander & Lotta Geffenblad

Att Solgatan 1 är det bästa stället i hela världen, det hör man nästan på namnet. Där bor Hjördis med sin syster, sina föräldrar, katterna Mick och Prick och sin farmor ibland. I tolv kapitel skildras vänskap, lek och vardag, precis så rysligt, roligt och spännande som det kan vara.

I huset där jag bor av Lena Sjöberg

Har du någon gång funderat på vem som bor på 5:e våningen? Varför det luktar så gott på våning 4? Och vem som gråter på 2:an? På 3:an är det fest, igen! Följ med in i huset och upptäck alla fascinerande rum och människor.
 

Jag och alla - Ylva Karlsson & Sara Lundberg

Här får vi möta tio väldigt olika barn på tio olika platser, som alla funderar på hur det skulle vara att gå i någon annans skor.
 

Knuttes hus av Barbro Lindgren & Emma AdBåge

”Knuttes mamma tjatar jämt på Knutte. Knutte orkar inte höra på henne längre. Nu flyttar jag till ett annat hus, säger han.”


Monsterdeckarna 1: Mysteriet på museet av Mårten Melin & Jimmy Wallin

Välkommen till Monsterdeckarnas värld, med mysrysliga piratspöken, vampyrer och andra varelser som ställer till otyg! Monsterdeckarna är en ny lättläst serie av Mårten Melin och Jimmy Wallin. Böckerna har kort och läsvänlig text, spännande handling och massor av färgstarka bilder.


Ninas sommarlov av Emi Gunér & Loka Kanarp

Nina ska äntligen ha sitt första riktiga sommarlov. Det mellan förskoleklass och ettan. De första två veckorna går hon på sommarfritids, men sen börjar sommaren på riktigt!


Stig  av Annica Hedin & Per Gustavsson

En vacker och tänkvärd berättelse om att förlora någon som står en nära. En bok som tar barnets känslor på allvar och inte ryggar från ett svårt ämne.


 

Gruppen som ansvarat för urvalet har bestått av Annika Edlund, barnbibliotekarie och litteraturpedagog, Per Israelson, forskare, Salomon Hellman, bibliotekarie, Ingrid Källström, bibliotekarie och förskolepedagog från Myndigheten för tillgängliga medier, Erica Ekelöf, språk-, läs- och skrivutvecklare, Halmstad kommun.

Läs mer på Kulturrådets hemsida