Boktips på Internationella kvinnodagen

Foto av :

Illlustratör: Lilian Bäckman

Publicerad:

2019-03-08

Här hittar du boktips för barn i alla åldrar på Internationella kvinnodagen. Böcker och berättelser med kloka, viktiga budskap där tjejerna står i centrum.

 

Läsålder 3-6

Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum

Hur ska en kille eller en tjej vara? Berättelsen om Kenta som bejakar sin feminina sida är lika viktig att reflektera över för flickor som för pojkar. Killar och tjejer har allt att vinna på att "genuszappa" och få tillgång till andra maktspråk och domäner.


Tre berättelser om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren och Ingrid Vang Nyman

Klassiska Pippi-äventyr i ny utgåva! Här hittar du bilderböckerna Känner du Pippi Långstrump?, Pippi hittar en spunk och Pippi i Humlegården i en samlingsvolym.

Pippi, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en ovanlig flicka. Hon är världens starkaste, har fräknar och röda flätor som står rakt ut, säger emot vuxna och är allmänt ouppfostrad. Hon bor utan föräldrar i sitt hus Villa Villekulla tillsammans med sin prickiga häst Lilla gubben och sin apa Herr Nilsson.

Läsålder 6-9

Matilda av Roald Dahl

Matilda är en ovanligt smart liten flicka. Hon har läst Dickens, Hemingway, Kipling och Steinbeck, och hon kan lösa de mest invecklade mattetal. Trots att hon är en riktig nörd är hon omtyckt av sina klasskompisar och hennes lärare fröken Honung är världens underbaraste.

Men allt är långt ifrån perfekt. Hemma hunsas och hånas Matilda av sina elaka föräldrar och i skolan härjar världshistoriens vidrigaste rektor. Så när hon upptäcker att hon har en hemlig kraft bestämmer hon sig för att skipa rättvisa.
 

Handbok för superhjältar 4 – Vargen kommer av Elias och Agnes Våhlund

Stadens farligaste skurk, Wolfgang, har kidnappat borgmästaren och vill ha Röda masken i utbyte. Han har länge velat fånga Lisa, och nu verkar han ha kommit på precis hur han ska göra. Lisa vet inte vad hon ska ta sig till ska hon rädda sig själv eller överlämna sig för att rädda borgmästaren?

Vargen kommer är den avslutande delen i superhjälteserien om Lisa.
 

Ester Tagg och sjöormens öga av Linn Åslund och Rebecka Helmersson

En dag dyker det upp ett brev på piratskeppet Den flygande holländaren. Det är från Amelia Sorgmantel. Hon berättar att hon är strandsatt med sin besättning och snabbt behöver hjälp. Ester vet att Sorgmantel är den enda som kan berätta var hennes föräldrar är. Hon måste få åka dit! Problemet är bara att kapten Stålhjärta har varit tvungen att pantsätta Den flygande holländaren.

Ester Tagg och sjöormens öga är den andra delen i bokserien om piratflickan Ester Tagg.

Läsålder 9-12

Falafelflickorna av Christina Wahldén

Falafelflickorna är den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. Vi befinner oss i en av de 23 förorter som polisen har beskrivit som ”särskilt utsatta”. I centrum står flickan Hawa, som snart ska börja högstadiet. Hon har en problematisk hemsituation men lever för sin stora dröm: att en dag komma in på polishögskolan.

Under sommaren startar Hawa en liten detektivbyrå och får snabbt två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa.


Comedy queen av Jenny Jägerfeld

Sasha har just fyllt tolv år. Atomnumret för magnesium. Hennes mamma brukade säga att en del människor har funny bones. De är liksom roliga ända in till skelettet. Sen finns det de som kan lära sig att bli roliga, om de övar. Det finns också en tredje sort som inte är roliga alls, hur mycket de än försöker (troligen är Cecilia, Sashas lärare, en sån). Tyvärr misstänker Sasha att hon inte har funny bones, men hon har en plan: Hon SKA bli en riktig comedy queen! Och hon tänker öva tills vartenda halvtrist ben i kroppen är roligt.

Comedy queen nominerades till Augustpriset 2018.


F som i sämst av Cilla Jackert

Jonna är sämst. Sämst på allt. I skolan, hemma, med kompisar (om hon nu hade några, alltså. Då skulle hon vara den sämsta kompisen i världen). Inte för att hon bryr sig. Hon bryr sig faktiskt inte ett dugg. Det enda hon vill göra är att ligga i sängen och peta näsan och äta godis.

F som i sämst är en historia om att vara sämst och att vara bäst och att det ena inte alltid är mycket bättre – eller sämre – än det andra. För vem är det som bestämmer vem som är vad egentligen, och vad säger att de som bestämmer har rätt? Kan inte alla bara få vara som de är?

Läsålder: Unga vuxna

Har du ingen humor? av Katarina Wennstam

Har du ingen humor? är en bok du kan ha med dig i väskan eller fickan, en bok du kan läsa i på bussen, på tåget, på tunnelbanan, högt i klassrummet eller på släktmiddagen. Den visar på ett enkelt och lättfattligt sätt hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop med sunt förnuft. Det finns massor att diskutera i boken och den innehåller många ögonöppnare.

Wennstam tar upp de feministiska strider som, enligt henne, är värda att ta, till exempel Min kropp, mitt val, Flickan och skulden, Lust, Våld i nära relationer.
 

Moder Justitia av Ida Eklöf

Ida Eklöf är byråkraten som blev poet eller om det var tvärt om. Med tydlig feministisk profil och ett brinnande patos har hon redan lockat en stor läsekrets på Instagram under namnet Moder Justitia. Där presenterar hon sig som samtida aforistiker, satiriker och poet. Det är poesi i kort format. Med feminism, jämlikhet och rättvisa som drivkraft.
 

Tre feministiska sagor av Lilian Bäckman

I modern tappning serveras vi tre välkända sagor, här med namnen Curl-Lock, Systrarna Brr och Rosa rosen. En bok full av humor, kamplust och en och annan groda. Tre feministiska sagor är en bok för både födda och ofödda feminister!