Drakar, magi och hemligheter

Foto av :

Julia Lindemalm

Publicerad:

2019-04-01

Tolvåriga Nuwa börjar på kejsarens drakberidarskola för att lära sig att tämja drakar med hjälp av magi och silverklockor. Så inleds Skuggan, den första delen i fantasytrilogin Drakberidaren, av debutanten Helen Ekeroth.

Till vardags är hon statsvetare i Malmö Stad och arbetar med frågor som hållbarhet och mänskliga rättigheter. Fast när Helen Ekeroth romandebuterar med Skuggan så fokuserar hon på ämnen långt ifrån hennes vardag: drakar, magi och onda krafter.

– Jag ville skriva något som liknade en hästbok, fast med drakar istället för hästar, säger Helen Ekeroth. Jag har alltid velat skriva fantasy, så med drakarna fick jag också möjligheten att skapa en helt egen värld, något som har varit både utmanande och väldigt roligt.

På Kejsarens drakberidarskola går flickor som vill bli krigare i kejsarens styrka och konkurrensen är hård. Men Nuwa är också på skolan för att ta reda på varför hennes nu döda mamma plötsligt och utan förklaring slutade som drakberidare. Det visar sig vara svårare än Nuwa anat, både att rida en drake och att få reda på sanningen om sin mamma.

– Nuwa är berättelsens hjälte, den utvalda som ska rädda magin i världen. Jag har velat göra henne till en person som många kan känna igen sig i. Boken börjar med att hon har ljugit för att bli antagen till skolan. Och det är lite så hon är, hon talar inte alltid sanning, vill klara sig själv och gör en del saker som hon inte borde. Hon är inte perfekt – men hon utvecklas i takt med att saker händer i hennes liv. Jag hoppas att läsarna ska se att hon är god innerst inne och blir en pålitlig vän till dem hon har förtroende för, säger Helen Ekeroth.

Varför ville du skriva för barn?

– Jag ville skriva om karaktärer som var på väg in i tonåren för det är en ålder då det händer så mycket, både i ens liv och i den egna utvecklingen. I Skuggan börjar flickorna på Drakberidarskolan det år de är 12 och fyller 13. Det lockar mig också att skriva för läsare som är barn och i yngre tonåren, det är åldrar då en lätt slukas helt av böcker och sträckläser serier.

Skuggan vänder sig till läsare i åldrarna 9–12 år och blir den första av tre böcker om Drakberidaren.

Relaterat

Skuggan

Om boken

Tolvåriga Nuwa börjar på kejsarens drakberidarskola för att lära sig att tämja drakar med hjälp av magi och silverklockor. Där går flickor som vill bli krigare i kejsarens styrka och konkurrensen är hård.
Men Nuwa är också på skolan för att ta reda på varför hennes nu döda mamma plötsligt och utan förklaring slutade som drakberidare. Det visar sig vara svårare än Nuwa anat, både att rida en drake och att få reda på sanningen om sin mamma. Samtidigt dras hon in i en hemlig motståndsrörelse på skolan, något som förändrar allt. Det finns hemligheter som är långt större än hennes egna och frågan är vem som kan lita på vem.

Skuggan är första delen i fantasytrilogin Drakberidaren.

Helen Ekeroth, Emily Ryan

Skuggan

Relaterade artiklar

En stad – två parallella världar

Tänk om det fanns två Malmö, ett med magi och ett utan. Den andra staden är en berättelse om gott och ont, magi och kärlek.