De besynnerliga barnen är tillbaka

Publicerad:

2019-04-08

Ransom Riggs serie om de besynnerliga barnen har gjort succé världen över. Nu är han tillbaka med den fristående fortsättningen Dagarnas karta, där nya faror väntar. Historien illustreras, precis som i de tidigare böckerna, av egendomliga vintagefotografier som han fyndade med sin mormor.

Författarskap tar sig förunderliga vägar ibland. Det som började med tråkiga loppisar ledde till en älskad och framgångsrik bokserie.

Ransom Riggs mormor älskade loppmarknader och envisades att ta med sitt barnbarn på dem. Eftersom han ganska omgående tröttnade på att titta på husgeråd och kläder började han bläddra bland svartvita bilder.

– Florida är fullt av gamla människor vars prylar hamnar på loppmarknader efter deras död. Och gamla människor älskar att fynda så jag blev alltid medtvingad på sådant där. Det som räddade mitt förstånd var de här skolådorna med gamla fotografier, har Ransom Riggs tidigare berättat i intervjuer.

Samlandet fortsatte och som vuxen hade han över 1000 fotografier på bortglömda människor. Från början tänkte Ransom Riggs göra en fotobok av dem, men projektet utvecklades till en berättelse om ett barnhem som består av utstötta barn och unga med speciella – och vitt skilda – förmågor. Någon kan flyga medan en annan kan väcka upp de döda. Tillsammans kämpar de mot onda krafter som hotar att förstöra jorden. Trilogin om Miss Peregrines besynnerliga barn blev massiv succé och har även filmatiserats av Tim Burton. Och bilderna Riggs samlat på fick även en viktig plats i böckerna där man kan se märkliga och lite otäcka fotografier av bland annat en man utan huvud, en svävande flicka, ett barn med två skuggor och en pojke med päls i ansiktet. (Några är delvis manipulerade i efterhand.)

Nu kommer Dagarnas karta, den fristående fortsättningen på serien där en ny skräcksaga tar sin början:

Jacob Portman är, efter att ha besegrat hotet som nästan förstörde den besynnerliga världen, tillbaka i Florida. Och nu är Miss Peregrine, Emma och deras besynnerliga vänner med och gör sitt bästa för att smälta in. Men ingenting blir som de tänkt sig. De upptäcker en underjordisk bunker som har tillhört Abe, Jacobs farfar. Ledtrådar till Abes dubbelliv kommer fram, hemligheter som länge varit fördolda. Och Jacob förstår alltmer av sitt farliga arv. Jacob och hans vänner kastas in i den amerikanska besynnerliga världen, full av regler som ingen av dem förstår.
Välkommen till ännu en berättelse där du sugs in i en värld av tidsresor, tidsloopar, monster och märkliga människor!

De tidigare böckerna i serien är Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, Spökstaden och Själarnas bibliotek. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn filmatiserades 2016. Rekommenderad läsålder är 12–15 år.

Relaterat

Dagarnas karta

Om boken

Jacob Portman är, efter att ha besegrat det monstruösa hotet som nästan förstörde den besynnerliga världen, tillbaka i Florida. Och nu är Miss Peregrine, Emma och deras besynnerliga vänner med, och de gör sitt bästa för att smälta in. Men ingenting blir som de tänkt sig. De upptäcker en underjordisk bunker som har tillhört Abe, Jacobs farfar. Ledtrådar till Abes dubbelliv som en av huvudpersonerna bland de besynnerliga kommer fram, hemligheter som länge varit fördolda. Och Jacob förstår alltmer av sitt farliga arv - sanningar som varit med honom länge, långt innan han trädde in i Miss Peregrines tidsloop.

Jacob och hans vänner kastas in i den amerikanska besynnerliga världen, full av regler som ingen av dem förstår, och insatserna är betydligt högre än förut. Nya faror väntar för Miss Peregrines besynnerliga barn. Deras historia illustreras, precis som i de tidigare böckerna, av egendomliga, otäcka vintagefotografier. Den här gången i fyrfärg!

En nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.

Den fristående fortsättningen på Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, Spökstaden och Själarnas bibliotek. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn filmatiserades 2016.

Ransom Riggs

Dagarnas karta

Relaterade artiklar

Efterlängtad ny del i serien om Miss Peregrines besynnerliga barn

Ransom Riggs böcker om de besynnerliga barnen har gjort succé världen över. Nu är han tillbaka med den femte boken i serien – som passar såväl unga läsare som vuxna. Historien illustreras, precis som i de tidigare böckerna, av märkliga fotografier som författaren fyndade med sin mormor.