Ingelin Angerborns rysardebut fyller 10 år!

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2019-05-28

Ingelin Angerborns rysare är oändligt älskade och har blivit moderna klassiker. 2019 är det tio år sedan hennes allra första rysare gavs ut. Det firar vi genom att påbörja en nyutgivning av böckerna – och så är hon aktuell med två helt nya barnböcker.

Vem i det obebodda gamla ödehuset skriver meddelanden till Nora? Och varför känner Nora igen det grå ödehuset? Det är som om väggarna viskar åt henne att minnas ... men vad?

För tio år sedan gavs Ingelin Angerborns allra första mysrysare, För alltid..., ut. Boken följdes upp av barnfavoriter som Sorgfjäril, Hjärta av damm och Mebel-trilogin: Rum 213, Sal 305, Fyr 137 – och Angerborns popularitet bara växer! Bara hennes mysrysare har sålt i över 400.000 exemplar!

Hur kom du in på det här med övernaturliga romaner?

– Jag tror att det beror på att jag själv är väldigt nyfiken på det övernaturliga och på om det kanske finns något mer än det som de flesta av oss ser och hör, säger Ingelin Angerborn.

Och så skyller hon lite på Maria Gripe:

– Hennes mystiska böcker Agnes Cecilia och Tordyveln flyger i skymningen fullkomligt drabbade mig någonstans i 12–14-årsåldern. De öppnade på något sätt dörrarna till ett för mig nytt sätt att se på livet och döden och hjälpte mig faktiskt med min dödsrädsla. Men helt orädd blev jag inte, så nu bearbetar jag den vidare i mina mysrysare.

Eftersom Angerborns spänningsromaner hela tiden hittar till nya läsare firar förlaget 10-årsjubileet genom att påbörja en nyutgivning av böckerna, med nya (och ännu mer spöklika) omslag. Först ut är För alltid... och sedan följer Sorgfjäril, som återutges 2020 och Månfågel som kommer 2021.

Dessutom är Ingelin Angerborn dubbelt bokaktuell med helt nya böcker. I mitten av juni kommer bilderboken Alice vet allt, som är den första delen i en serie om en självklar tjej med härligt självförtroende, illustrerad av Johanna Kristiansson. Och i höst får läsarna njuta – och skrämmas – av Hjärta av sten, som en spännande fristående fortsättning på favoriten Hjärta av damm från 2014.

Du är ju oerhört produktiv, hur mycket skriver du per dag?

– Haha, jag är inte alls så produktiv som folk tycks tro, säger Ingelin Angerborn. Jag har långa perioder när jag inte skriver alls och när jag väl gör det, går det ganska långsamt. Det är lite olika hur många bokstäver det blir per dag, men en mysrysare brukar ta någonstans mellan fyra och sex månader att skriva.

Relaterat

Hjärta av sten

Om boken

Innan vi flyttade hit var jag fullkomligt övertygad om att de döda aldrig någonsin var farliga. Att de aldrig någonsin ville något ont. Nu kände jag mig inte riktigt lika säker längre ...

Nelli kan se andar. Det har hon kunnat sen hon var liten, och det är inget som brukar skrämma henne. Men när hon flyttar med sin mamma till ett gammalt hotell möter hon något nytt. Närvaron i det gamla huset är annorlunda. Mörk, stark och olycksbådande. Vem är det som söker kontakt? Och varför?

Tillsammans med vännerna Bella, Hilding och Mårten upplever Nelli ett påsklov hon sent ska glömma. Andlöst spännande fristående fortsättning på mysrysarfavoriten Hjärta av damm.

Ingelin Angerborn

Hjärta av sten

Relaterade artiklar

Ny Ingelin Angerborn-rysare i kort format

Ingelin Angerborn är tillbaka med en klassisk mysrysare för mellanåldern. Vems är spegelbilden i fönsterglaset, varför står vindsdörren alltid på glänt och vad är det för märkliga saker undulaten säger? De spöklikt stämningsfulla illustrationerna är signerade Lina Blixt.