Alice kan allt. Jo det kan hon faktiskt!

Foto av :

Illustratör: Johanna Kristiansson

Publicerad:

2021-03-31

Alice kan allt! är den efterlängtade uppföljaren till Alice vet allt!, feel good-bilderböcker om en alldeles underbart självklar tjej med härligt självförtroende.

Ingelin Angerborn är mest känd för sina mysryshistorier för åldersgruppen 9–12 år och toppar ständigt listan över utlånade författare på våra bibliotek. När hon blev farmor uppstod en lust att skriva bilderböcker.

– Jag tror faktiskt att det helt och hållet beror på att jag har fått barnbarn och därmed på nytt fått möjligheten att komma nära yngre barns sätt att tänka och vara. Det är så oerhört inspirerande och ger så mycket nya tankar och idéer. Dessutom ville jag nog skriva något som mina egna barnbarn skulle kunna läsa, säger Ingelin Angerborn.

I Alice kan allt! får vi återigen stifta bekantskap med Alice som faktiskt kan allt. Hon kan Hon kan gunga högt, ta på sig skorna själv, läsa bokstaven A och rita alldeles perfekta hjärtan.

– Det var mitt äldsta barnbarn som inspirerade till boken, berättar Ingelin. Hon hade en period i fyra-femårsåldern då hon kunde precis allt, och då allt hon gjorde var fantastiskt. Hon kunde rita perfekta hjärtan, dansa underbara danser och allt annat man kan tänka sig. Det fanns liksom ingen hejd på självförtroendet, och det var bara så härligt att se denna trygga tilltro till den egna förmågan.

Alice kan allt! är andra boken om den egensinniga flickan och illustreras av Johanna Kristiansson.

– Det är lekfullt och roligt att teckna Alice. Hon är kaxig och sprallig, så jag har försökt fånga hennes livfullhet, fart och fläkt i mina bilder. Roligt också att få peta in en massa stök och prylar i bakgrunderna!

Relaterat

Alice kan allt!

Om boken

Alice ritar blommor, hus och spöken.
- Vad fint! säger farmor. Kan du rita hjärtan också?
- Klart jag kan, säger Alice. Jag kan rita perfekta hjärtan!

Alice kan faktiskt nästan allt. Hon kan duka fint, springa fort och dansa underbara danser. Ja, om man tänker efter så finns det nog faktiskt inget som Alice inte kan!

Alice kan allt är den efterlängtade uppföljaren till Alice vet allt, feel good-bilderböcker om en alldeles underbart självklar tjej med härligt självförtroende.

Ingelin Angerborn skriver med rolig upprepningseffekt och Johanna Kristianssons illustrationer skruvar humorn ytterligare ett snäpp. Det här är böcker som nästan alla 3-5-åringar och deras vuxna kommer att känna igen sig i.

Ingelin Angerborn, Johanna Kristiansson

Alice kan allt!

Relaterade artiklar

Mera lättläst lagom till terminsstart

Fyra nya tillskott i Lättläst-biblioteket, perfekta till vårterminen. Pratbubblor med versal text kombineras med läsvänliga gemener i brödtexten. Det klockrena sättet att öva läsning!