Charlotta Lannebo får Stockholms stads kulturstipendium

Foto av :

Fotograf: Göran Segeholm

Publicerad:

2019-06-03

Kulturnämnden har nu fördelat stadens kulturstipendier 2019 à 40 000 kronor. Årets stipendier är fördelade inom kategorierna bildkonst, konsthantverk, film, musik, musikdramatik, dans, teater och litteratur.

Charlotta Lannebo är en av årets kulturstipendiater i kategorin litteratur. Hon tilldelas stipendiet med följande motivering:

Författaren Charlotta Lannebo har tagit berättelsen om ensamstående mamman och barnets perspektiv ett steg längre. Oglamouröst och humoristiskt skildras två bröders kreativa liv i en nutida, ibland gastkramande, Stockholmsmiljö. Skickligt iscensätts träffsäker igenkänning som ger både barn och vuxna lust att läsa om och om igen. 

Charlotta Lannebo, född 1974, är journalist och författare bosatt i Stockholm. 2009 debuterade hon med kapitelboken Lilla E ger sig ut på resa, och har sedan dess skrivit såväl för unga vuxna som för yngre barn, bland annat de självbiografiska och populära bilderböckerna om Olle och Bolle. I september släpps boken Astrid, alltid Astrid!, illustrerad av Maria Nilsson Thore, som också lånar från hennes egen uppväxt.

Läs mer om årets kulturstipendiater på https://www.stockholm.se/

Relaterat

Astrid, alltid Astrid!

Om boken

Stackars alla människor på jorden som inte har lika fint namn som jag. Jag heter Astrid. Det har jag valt helt själv, för mamma och pappa fattade inte när jag föddes att det var Astrid jag borde heta. Jag har flera bra namn: Astrid Eva Mary Kovacs. Det låter så storslaget. Det passar bra för jag tycker att jag är en storslagen person, fast jag inte är så stor. Närmare bestämt kortast i klassen, men storslagenheten sitter liksom inte där, utan hur man är inuti, det har jag förstått för länge sen.

Det är tur att Astrid har bra självförtroende, för det är inte alltid så lätt att vara Astrid. Till att börja med är hon yngst av fyra syskon, och det mesta i hennes liv är ganska orättvist. Hon måste hon gå på fritids fast hon hatar det, hennes syskon får göra en massa saker som hon inte får och det värsta av allt: det är ingen som lyssnar på henne. Men Astrid vet hur hon ska göra för att få som hon vill ...

Charlotta Lannebo, Maria Nilsson Thore

Astrid, alltid Astrid!

Relaterade artiklar

Sex, hemligheter och ett krossat hjärta

Det skiljer 11 år mellan Bianca och Jacob, men hon har aldrig velat ha någon annan. Kritikerhyllade Charlotta Lannebos Ensamseglarna är en berättelse om förbjuden kärlek som tar över allt.