Egensinniga Astrid är tillbaka!

Foto av :

Göran Segeholm

Publicerad:

2021-01-19

Viljestarka Astrid är tillbaka. Den här gången rymmer berättelsen allt från en bästis som sviker till engagerade spioner som inte skyr några medel!

Astrid ska börja trean och ser fram emot att träffa bästisen Maryam igen, de har inte setts på hela sommaren. Men höstterminen blir inte riktigt som Astrid tänkt sig. Maryam är olik sig. Hon har jättemycket smink och säger knappt ett ord på vägen till skolan. Väl där överger hon Astrid för att vara med Elly istället. Elly, som gillar smink, dansappar och har noll bollsinne.

Platsen bredvid Astrid står tom. Men en dag börjar en ny kille i klassen. Han heter Amir och är rätt påträngande till en början. Men snart visar det sig att han både är smart och har spännande sidor. När han erbjuder Astrid att bli hans kompanjon i en nystartad spionverksamhet är det omöjligt att tacka nej. Nu gäller det bara att hitta någon att spionera på …

– I Astrid och Amir får vi återse den brokiga och litet stökiga familjen, men framför allt följa Astrid en termin i trean. Tyvärr börjar det inte så bra, men som tur är kommer Amir till klassen och ganska snart blir de uppslukade av att spionera på den skumma gubben som kallas för Prällen, säger Charlotta Lannebo.

Astrid och Amir är den andra boken i Charlotta Lannebos serie om Astrids påhitt och vardag. Boken ger ett fördjupat porträtt av envisa Astrid och bygger delvis på Charlotta Lannebo som barn.

– Astrid baseras på hur jag var som barn, säger författaren Charlotta Lannebo. Jag var väldigt känslig som barn, men även kreativ och tyckte att min fröken kunde erkänna min storslagenhet litet mer! Min bästis vände mig också ryggen utan att jag fick reda på varför. Det är faktiskt många episoder som jag snott rakt av, händelsen där Astrid bryter armen till exempel. Prällen har funnits, hans dagar slutade precis som det beskrivs i boken. Tyvärr kom aldrig någon Amir till min klass, men jag fick en annan bästis som är min kompis än idag.

Texten kompletteras av fina och roliga helsidesillustrationer av Maria Nilsson Thore. Det är inte första gången duon arbetar tillsammans. Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore har tidigare gjort de hyllade böckerna om Lilla E ihop. Och faktum är att de känt varandra sedan gymnasietiden.

– Ett tag gjorde vi supermånga halsband av torkade bönor och hade likadana mörkblå manchestervästar som vi hittat på loppis. Som illustratör är Maria ungefär likadan som hon är som person: fyndig och rolig med gulliga detaljer – och helt okomplicerad att ha att göra med, säger Charlotta Lannebo.

– Jag älskar att illustrera Astridböckerna, säger Maria Nilsson Thore. Lotta beskriver ett barn som jag själv känner igen så väl, och det är så bra att ett sånt barn får vara huvudperson och ta plats i de här böckerna. Det är härligt att teckna karaktärer som är så fullproppade med känslor. Mycket roliga minspel och kroppsspråk!

Astrid och Amir kommer även som ljudbok i januari. Inläsare är Vanna Rosenberg.

”Astrid, alltid Astrid bjuder på tankar, känslor, livsglädje och humor i skön förening! Helhetsbetyg: 5.” BTJ

Relaterat

Astrid & Amir

Om boken

Astrid ska börja trean och ser fram emot att träffa bästisen Maryam igen, de har inte setts på hela sommaren. Men Maryam är olik sig. Hon har jättemycket smink och säger knappt ett ord på vägen till skolan. Väl där överger hon Astrid för att vara med Elly istället.
Höstterminen blir inte som Astrid trott. Platsen bredvid hennes står tom. Tills det en dag börjar en ny kille i klassen. Han heter Amir och är vid första anblicken rätt påträngande. Men det visar sig snart att han också har spännande sidor. När han erbjuder Astrid att bli hans kompanjon i en nystartad spionverksamhet är det omöjligt att tacka nej. Nu gäller det bara att hitta det perfekta spionobjektet.Astrid och Amir är den andra boken i Charlotta Lannebos serie om den nu nioåriga Astrids påhitt och vardag. Texten kompletteras av fina och roliga helsidesillustrationer av Maria Nilsson Thore."Kapitlen är korta och språket rakt och rappt, passande för högläsning. De svartvita illustrationerna är helt i samklang med innehållet med träffsäkert uttryck i mimik och kroppsspråk. Astrid, alltid Astrid bjuder på tankar, känslor, livsglädje och humor i skön förening! Helhetsbetyg: 5." BTJ om Astrid, alltid Astrid

Charlotta Lannebo, Maria Nilsson Thore

Astrid & Amir

Relaterade artiklar

Kan Melkersons rädda Snickargården?

I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.