Nytt fullspäckat vardagsäventyr med Olle och Bolle

Illustration av:

Ellen Ekman

Publicerad:

2020-08-20

Äntligen får vi återse Olle och Bolle och deras småstressade mamma, och den här gången bär det av till museet. Charlotta Lannebo fångar på pricken stök och tonläge, lugnet och sekunderna innan bråk som genom Ellen Ekmans illustrationer kommer till liv. En bok att läsa många gånger och bilder att titta länge på och ständigt upptäcka något nytt i.

Efter promenad, bussresa och spårvagnstur är de äntligen framme på museet där djuren står på rad. Så mycket att se, så många trappor att springa i och så många funderingar! Djuren står oroväckande stilla, tycker Olle. Vad betyder uppstoppad egentligen?

– I den här boken är det mamman som är drivande och vill aktivera barnen. Men det blir ju lätt stökigt med båda barnen hemma så hon tar det säkra före det osäkra och hetsar iväg till museet. Det fina är att Olle kan få skryta lite med sina kunskaper, och Bolle kan få längta efter bullar som vanligt. Jag tror många barnfamiljer kommer känna igen sig i att det är ”vägen som är mödan värd” för att citera Boye, säger Charlotta Lannebo.

Som inspiration till miljöerna i boken står Biologiska museet i Stockholm, som nu är stängt för renovering.

– Jag var där innan de stängde och tog massor av foton. Mycket finns med i boken, djuren, Bruno Liljefors fonder, och inte minst den urknasiga björnfamiljen, där en björnmamma stoppats upp så att hon håller en björnunge i famnen och en i handen på ett väldigt mänskligt sätt. Tänker att de står där som motsatsen till Olle och Bolles familj, lugna och lydigt harmoniska. Jag hoppas verkligen att Biologiska öppnar igen, så att fler barn kan få komma dit och röja runt som Olle och Bolle, berättar Ellen Ekman.

Olle och Bolle på museum bjuder på ett fullspäckat vardagsäventyr!

Pressröster om de tidigare böcker i serien:
"En klass för sig om syskonbråk" /P4
”En bok att läsa massor av gånger!” /BTJ
”Ärligt och roligt och precist om att vara en bit in i syskonskapet.” /Vi Föräldrar

Relaterat

Olle och Bolle på museum

Om boken

Olle och Bolle ska på museum. Det är en strapats och ett äventyr att bara ta sig till entrén. Men efter en promenad, bussresa och spårvagnstur är de till slut inne på museet där djuren står på rad. Flera våningar av montrar och annat mystiskt. Djuren står oroväckande stilla, tycker Olle. Vad betyder uppstoppad egentligen? Rör inte, nej, kom tillbaka. Var tog ni vägen? Efter en snirklig språngmarsch genom utställningen är det dags att bege sig hemåt. På vägen hem ser de riktiga levande djur, det är spännande det också. Ett fullspäckat vardagsäventyr för Olle och Bolle och mamman i den tredje boken om familjen.

Olle och Bolle på museum är Charlotta Lannebos och Ellen Ekmans tredje gemensamma bilderbok om bröderna och deras småstressade mamma. Charlotta fångar på pricken stök och tonläge, lugnet och sekunderna innan bråk som genom Ellen Ekmans illustrationer får kropp, smak och känsla. En bok att läsa många gånger, bilder att titta länge på och ständigt upptäcka nåt nytt.

Charlotta Lannebo, Ellen Ekman

Olle och Bolle på museum

Relaterade artiklar

Fristående fortsättning på hyllade ”Idde och Hajen”

Idde, den sexåriga ”crazy cat ladyn”, är tillbaka. Med sin karaktäristiska värme och humor berättar Ellen Ekman om en bortsprungen katt som kommer till rätta när Idde tar saken i egna händer. Här möter läsaren många av de riktiga kattpersonligheterna från hennes egen Stockholmsförort.