”Jag har lånat rätt friskt från min egen uppväxt”

Foto av :

Göran Segeholm

Publicerad:

2019-09-17

Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore gjorde tillsammans de hyllade böckerna om Lilla E. Nu är de tillbaka med en ny serie om den envisa åttaåringen Astrid.

Det är inte alltid så lätt att vara yngst i en familj med fyra syskon. Mycket i Astrids liv är faktiskt ganska orättvist. Hennes syskon får göra en massa saker som hon inte får, hon blir avbruten hela tiden och tvingas gå på fritids fast hon hatar det. Men Astrid har några knep för att få sin vilja igenom. Och det är tur, för hur skulle hon annars kunna ägna sig åt sådant hon gillar, som att såsa runt hos farmor eller ha en perfekt tänkarstund?

– Astrid är åtta år och en ovanligt envis och känslig person, berättar Charlotta Lannebo. Hon fajtas mycket för att få sin vilja igenom och för att slippa det som hon inte gillar, till exempel fritids, skolans äckliga potatis och att vara hemma hos kompisar som det luktar illa hos. Mest tycker hon om att ha långa fridfulla tänkarstunder där ingen stör henne.

Charlotta Lannebo berättar att Astrid bygger väldigt mycket på henne själv och hur hon var som liten.

– Jag var nog ett ganska roligt men ibland bökigt barn och tog ofta strid för mig själv. Sen är jag också yngst av fyra syskon så jag har lånat rätt friskt från min egen uppväxt, men mycket är påhittat också. Mamman i Astrid, alltid Astrid är rätt så lik min egen mamma men också mig själv som mamma.

Sagt om boken: 
”Astrid, alltid Astrid bjuder på tankar, känslor, livsglädje och humor i skön förening! Helhetsbetyg: 5/5” BTJ

Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore gjorde tillsammans de hyllade böckerna om Lilla E. Sedan dess har Charlotta Lannebo skrivit flera böcker såväl för unga vuxna som för yngre barn, bland annat de populära bilderböckerna om Olle och Bolle. 

Maria Nilsson Thore är utbildad på Konstfack och sedan 2000 är hon en av barnbokssveriges mest kända och älskade illustratörer. Hon har skapat en lång rad bilderböcker både i eget namn och tillsammans med flera olika författare. Senast illustrerade hon Ett litet djur åt Pelle, den första bilderboken någonsin om Saltkråkan. Boken är baserad på ett kapitel ur Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan, som i sin tur är baserad på den klassiska tv-serien med samma namn.

Relaterat

Astrid, alltid Astrid!

Om boken

Stackars alla människor på jorden som inte har lika fint namn som jag. Jag heter Astrid. Det har jag valt helt själv, för mamma och pappa fattade inte när jag föddes att det var Astrid jag borde heta. Jag har flera bra namn: Astrid Eva Mary Kovacs. Det låter så storslaget. Det passar bra för jag tycker att jag är en storslagen person, fast jag inte är så stor. Närmare bestämt kortast i klassen, men storslagenheten sitter liksom inte där, utan hur man är inuti, det har jag förstått för länge sen.

Det är tur att Astrid har bra självförtroende, för det är inte alltid så lätt att vara Astrid. Till att börja med är hon yngst av fyra syskon, och det mesta i hennes liv är ganska orättvist. Hon måste hon gå på fritids fast hon hatar det, hennes syskon får göra en massa saker som hon inte får och det värsta av allt: det är ingen som lyssnar på henne. Men Astrid vet hur hon ska göra för att få som hon vill ...

Charlotta Lannebo, Maria Nilsson Thore

Astrid, alltid Astrid!

Relaterade artiklar

Sex, hemligheter och ett krossat hjärta

Det skiljer 11 år mellan Bianca och Jacob, men hon har aldrig velat ha någon annan. Kritikerhyllade Charlotta Lannebos Ensamseglarna är en berättelse om förbjuden kärlek som tar över allt.