Tankeväckande och engagerande om klimatfrågan

Foto av :

Thron Ullberg

Publicerad:

2019-09-05

Flerfaldigt prisade Christina Wahldén är en mästare på att skriva om brännande ämnen. Hon har tidigare skrivit om våldtäkt, hederskultur och djurrättsaktivism. Hennes nya bok som belyser klimatförändringarna är inget undantag.

Alice får följa med sin mamma som är marinbiolog till en liten ö i Stora barriärrevet. Jorden har feber och djuren som lever där drabbas hårt när havet blir för varmt. Korallerna bleks och riskerar att dö. Alice mamma försöker hitta lösningar, men läget är allvarligt. Ju mer Alice får veta, desto fler frågor dyker upp: Är det till exempel rätt att flyga till andra sidan jorden för att forska om sköldpaddor? 

Expedition rädda revet är en bok för mellanåldern om ett brännande aktuellt och komplext ämne. Stora barriärrevet och den lilla ön Lady Elliot Island dit handlingen är förlagd är mycket utsatt av miljöpåverkan. Christina Wahldéns huvudperson ställer många frågor om hur man bäst kan engagera sig i klimatet och berättelsen uppmuntrar läsaren att själv fundera över olika möjligheter.

– Jag besökte Lady Elliot Island för två år sedan och läget där har inte blivit bättre sedan dess. Det är en fantastisk plats med ett otroligt rikt djurliv, men klimatförändringarna påverkar livet där negativt. Ändå försöker boken ge visst hopp och konkreta råd om vad vi alla kan göra för att förbättra läget, säger Christina Wahldén. 

Christina har varit fascinerad av Australien sedan 1993 då hon bodde där ett år.
– Stora barriärrevet finns på FN:s världsarvslista och syns ända från månen, berättar hon.

Expedition rädda revet recenserades i BTJ som skriver: ”I boken ställs många frågor och det ges inga färdiga svar. Därför passar boken utmärkt som utgångspunkt i undervisning och diskussioner gällande klimatfrågor, men kan även ge en stark läsupplevelse vid ungdomars enskilda läsning. En mycket engagerande roman. Helhetsbetyg: 5.” 


Tips! Till boken finns en lärarhandledning framtagen som passar för årskurs 3–6. Den kan du ladda ner här.

Relaterat

Expedition rädda revet

Om boken

Många meter under mig mot den sandiga bottnen simmar en sköldpadda som inte är så stor som de två andra vi såg tidigare. Det ser ut som om den flyger ... Jag ser ner i vattnet igen. Där är sköldpaddan. Sköldpaddan och jag. För ett ögonblick är det bara den och jag.

Alice har fått följa med sin mamma till den lilla ön Lady Elliot Island i Stora barriärrevet. Det är ett riktigt äventyr och en dröm som går i uppfyllelse, och först ser Alice bara paradiset. Medan hennes mamma, som är marinbiolog, jobbar njuter Alice av livet på ön: hon går på upptäcktsfärd, lär sig snorkla och spanar på alla fåglar, sköldpaddor och mantor som lever där.

Men jorden har feber, temperaturen är för hög, och Stora barriärrevet och djuren som lever där drabbas hårt. Alices mamma försöker hitta lösningar, men läget är allvarligt. Ju mer Alice får veta, desto mer frågor dyker upp och hon inser att det inte finns några enkla svar. Är det till exempel rätt att flyga till andra sidan jorden för att forska om sköldpaddor?

Expedition rädda revet är en bok om ett brännande aktuellt och komplext ämne.

Christina Wahldén

Expedition rädda revet

Relaterade artiklar

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.