Christina Wahldéns bok om våldtäkt blir ljudbok

Foto av :

Foto: Malin Hoelstad

Publicerad:

2020-10-01

Ungdomsromanen Kort kjol, Christina Wahldéns debut från 1998, har genom drygt två decennier nått hundratusentals läsare. Den har kallats en modern klassiker och var den första ungdomsboken som helt fokuserade på sexuellt våld. En #metoo-bok långt före #metoo-rörelsen.

Kort kjol har sålts i drygt 50 000 exemplar och lånas fortfarande ut nära tiotusen gånger per år. Nu kommer den dessutom ut både som ljudbok och i lättläst version, med målet att fler ska kunna delta i diskussionen om övergrepp, på lika villkor.

– Jag är otroligt glad över att mina förlag vill uppdatera formaten så att Kort kjol kan fortsätta att nå nya läsargrupper som kanske inte ens var födda när boken skrevs. Även om man av olika skäl inte är så stark i språket eller läsningen kan alla nu ta del av innehållet och diskutera frågor som samtycke och vad som är ett sexuellt övergrepp, säger Christina Wahldén.

Hon är en av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare. Sedan debuten har hon skrivit 70 böcker till som sammanlagt har lånats ut drygt 1,7 miljoner gånger på biblioteken. Totalt har hennes böcker sålt i drygt en kvarts miljon exemplar. Just Kort kjol är fortfarande en bok som många läser och diskuterar på högstadiet och gymnasiet landet över.

Kort kjol skrevs långt innan Metoo, men den debatten aktualiserade frågan om vad man får göra med en annan människa. Jag har talat med tusentals elever om sexualbrott och varit i klasser där förövare och utsatt fortfarande går kvar tillsammans. Och övergrepp drabbar inte enbart flickor, säger Christina Wahldén.

– Undersökningar visar också att allt fler unga har svårt att läsa och ta till sig det skrivna ordet. Min förhoppning med ljudboken och den lättlästa versionen av Kort kjol är att även de personerna nu ska kunna delta i diskussionen om övergrepp på lika villkor som alla andra.

Ämnet våldtäkt är fortfarande högaktuellt. År 2019 anmäldes totalt knappt 23 200 sexualbrott, vilket var en ökning med tre procent i jämförelse med 2018, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Sexualbrotten omfattar flera olika typer av gärningar. Samtidigt uppgav sex procent av befolkningen mellan 16 och 84 år i Brås nationella trygghetsundersökning att de utsatts för sexualbrott under 2018. Det motsvarar 482 000 personer om det räknas om till antal utsatta personer i befolkningen.

– Egentligen skulle jag önska att Kort kjol inte behövdes och inte var aktuell längre, men tyvärr är det på motsatt sätt. Det är enklare att tala om en bok man har läst än vad man själv har varit utsatt för. En sak som har ändrats till det bättre sedan Kort kjol först kom ut är att de som är drabbade inte skäms på samma sätt som tidigare, säger Christina Wahldén.

Det är också en bok som rör upp känslor, inte minst hos vuxna och föräldrar. Hösten 2015 blev Kort kjol mycket uppmärksammad efter att Hammarö kommun beslutat att ta bort den som läsning i helklass i skolan. Kommunen hade då utsatts för hårda påtryckningar från föräldrar som även hotat att anmäla boken till Skolinspektionen, bland annat med hänvisning till att boken har ”ett språk som inte lämpar sig för barn”. Förlaget var mycket kritiskt till beslutet och valde att under en period lägga upp boken som kostnadsfri e-bok på sin webbplats.

Ljudboken Kort kjol är inläst av Ella Schartner, som tidigare bl.a. läst in Matilda Gustavssons Klubben, och finns att lyssna på hos Storytel och de andra ljudbokstjänsterna från den 9 oktober.

Den lättlästa versionen av Kort kjol är bearbetad av Lina Stoltz och ges ut på Nypon förlag.

Relaterat

Kort kjol

Om boken

Äntligen sommarlov! Stämningen är hög och Myran och hennes klasskamrater från första ring åker ut till Djurgården för att fira. Det blir en ganska blöt kväll. Myrans bästis mår illa och åker hem, men Myran följer med två klasskompisar hem på efterfest, två killar. Hon tycker inte att det är något särskilt med det, de är ju kompisar... Festen urartar och de två killarna utsätter Myran för en mycket grym våldtäkt.

Boken skildrar sedan tiden efter övergreppet, rädslan som kommer, polisförhören och rättegången. Hur ska man kunna leva vidare som vanligt? Bara detta att komma tillbaka till skolan och alla vet vad som hänt...

Kort kjol är en omskakande skildring av de katastrofala effekter det har att bli utsatt för ett övergrepp.

Christina Wahldén

Kort kjol

Relaterade artiklar

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.