Christina Wahldéns Falafelflickorna vinner Spårhunden

Publicerad:

2018-10-03

På Bokmässan i Göteborg mottog Christina Wahldén priset Spårhunden för bästa barn- och ungdomsbok.

”En spännande nutidsskildring med klarsyn och finstämd emfas, med humor och värme.”

Så beskriver juryn Christina Wahldéns bok Falafelflickorna som tog hem Spårhunden, Deckarakademins pris till 2018 års bästa barn- och ungdomsbok.

Falafelflickorna, som är den första svenska barnboken som handlar om hedersbrott, tog hem i priset i konkurrens med Sara Lövestams Gruvan och Martin Widmark & Helena Willis Silvermysteriet. Priset – en mjuk spårhund och ett diplom – överräcktes på Bokmässan i Göteborg.

– Jag blev otroligt glad och stolt över priset då konkurrensen var så hård. Det betyder mycket att Falafelflickorna uppmärksammas. Det är ett pris till alla de smarta och roliga barn som liksom bokens Hawa lever i ett så kallat särskilt utsatt område, säger Christina Wahldén.

I centrum för boken står Hawa, som lever för att bli polis. Under sommaren innan högstadiet startar hon en liten detektivbyrå och får snabbt två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra, men hotas till livet av den ena flickans pappa. Falafelflickorna är skriven som en feelgood-deckare, men i grund och botten handlar den om barns rätt att själva få bestämma över sina liv.

Christina Wahldén är även aktuell med Spionen i äppelträdet, som utspelar sig under andra världskriget.

 

Relaterat

Falafelflickorna

Om boken

Vinnare av Spårhunden 2018, ett pris som tilldelas årets bästa barn- eller ungdomsdeckare av Svenska Deckarakademin.

Falafelflickorna är den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. Vi befinner oss i en av de 23 förorter som polisen har beskrivit som "särskilt utsatta". I centrum står flickan Hawa, som snart ska börja högstadiet. Hon har en problematisk hemsituation men lever för sin stora dröm: att en dag komma in på polishögskolan. Under sommaren startar Hawa en liten detektivbyrå och får snabbt två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa. Falafelflickorna är skriven som en feel-good-berättelse med både värme och humor, men kan även läsas som en guide över några av barns mest grundläggande rättigheter. Ytterst handlar Falafelflickorna om barnets rätt att själv få bestämma över sitt liv.

Christina Wahldén räds aldrig de svåra ämnena. Hon har arbetat med bokens frågor i åratal och träffat många tjejer i flera av Sveriges "särskilt utsatta" förorter, inte minst i arbetet med Falafelflickorna. 25 år som journalist, varav över tio år som kriminalreporter på Svenska Dagbladet, har också gett henne stor insikt i problematiken.

Christina Wahldén

Falafelflickorna

Relaterade artiklar

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.