Christina Wahldén nominerad till fyra priser – och släpper ny bok

Foto av :

Malin Hoelstad

Publicerad:

2018-09-12

Christina Wahldén är multiaktuell med fyra prisnomineringar samt en ny ungdomsbok, den fristående uppföljaren till den hyllade Tulpanpojken.

Falafelflickorna, Christinas barnbok som släpptes i våras, är nominerad till Spårhunden 2018 och till Crimetime Specsavers Award, samtidigt som Tulpanpojken nomineras till både Barnens Romanpris i Karlstad och Nils Holgersson-plaketten. Dessutom släpper Christina Wahldén även en ny bok, Spionen i äppelträdet.

Den 21 september utkommer Spionen i äppelträdet, den fristående uppföljaren till Wahldéns prisbelönta bok Tulpanpojken. Även denna gång bygger boken på verkliga berättelser.

Under andra världskriget försvinner Wims judiska lekkamrat Esther och hennes familj. Wim tror länge att vännen har dött. Men Esther och hennes familj överlever kriget på ett alldeles speciellt sätt. 70 år senare får Wim veta sanningen. Samtidigt är tonåringen Henny mer arg än rädd under kriget. Varje dag klättrar hon upp i ett äppelträd och spanar. Men vad spanar hon på?

Spionen i äppelträdet har tagit flera år att skriva och det har varit ett stort detektivarbete att hitta de olika personerna. Många människor har hjälpt till med goda kontakter. Det här är en bok om minnen. Om skuld över att överleva och vad kriget gör med människor flera generationer senare. Men det är också en bok om vänskap, mod och kärlek, säger Christina Wahldén.

När hon letade efter Esthers namn i register över mördade personer hittade hon det inte. Det visade sig att hennes familj överlevt kriget och detta väckte Christinas nyfikenhet. Sannolikt blev familjemedlemmarna gömda i olika familjer under kriget. På så vis fann Christina Wahldén ännu en berättelse, om en tonåring som i boken går under namnet Henny.

– Jag reste till Israel för att träffa en dam på över 90 år. När hon var tonåring i det ockuperade Holland klättrade hon varje eftermiddag upp i ett äppelträd och spionerade in på tågen. Ofta var det timmer på vagnarna. Men ibland var det tyska soldater och vapen. Då skrev hon en lapp till sin pappa som var motståndsman. Han förde sedan vidare informationen till britterna.

Wahldén är också aktuell genom sin nominering till Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris för bästa barn- och ungdomsdeckare. Hennes nominerade bok Falafelflickorna är den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott.

– Jag är jätteglad över att ha blivit nominerad, säger hon. Barn- och ungdomsböcker har ofta en trogen läsekrets, men det är klart att nomineringarna ökar intresset för böckerna och det är ju jättekul!

Även Tulpanpojken, Wahldéns föregångare till Spionen i äppelträdet, är nominerad till två priser: Barnens romanpris i Karlstad samt Nils Holgersson-plaketten. Om Barnens romanpris säger Christina Wahldén:

– Det är sjätteklassare som läser böckerna till tävlingen, 27 klasser. Barn är uppriktiga, så det ska bli intressant att se vad de tycker. Sen är det roligt att barn kommer i kontakt med böckerna och böcker över huvud taget och att barns läsglädje främjas genom priset.

Om priserna:

  • Nils Holgersson-plaketten för bästa svenska barnbok delas ut av Svenska Biblioteksförening. Det har delats ut av Svensk Biblioteksförening på Selma Lagerlöfs födelsedag, 20 november, sedan 1950. Det ingår även ett stipendium som är på 25 000 kronor. Bland tidigare mottagare finns Astrid Lindgren, Tove Jansson, Maria Gripe och Henning Mankell.
  • Spårhunden är ett svenskt litteraturpris, instiftat år 2002, som tilldelas årets bästa barn- eller ungdomsdeckare. Sara Lövestam, Christina Wahldén och Martin Widmark/Helena Willis är nominerade med böcker i år. Svenska Deckarakademin delar ut priset och vinnaren presenteras på Bokmässan under torsdagen den 27 september 2018.
  • Crimetime Specsavers Award för Årets barndeckare. Priset delas ut under Bokmässan i Göteborg till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning.
  • Barnens romanpris i Karlstad är en tävling som lever kvar från tiden då Sveriges Radio sände från Karlstad. Tävlingen går ut på att 600 barn läser sex olika titlar och sedan röstar fram de två som de gillar mest. I början på december meddelas vilka två titlar som har vunnit.

Relaterat

Spionen i äppelträdet

Om boken

Den judiska lekkamraten Esther försvinner tillsammans med sin familj under andra världskriget. Pojken Wim i Holland tror länge att hans vän har dött.

Men Esther och hela hennes familj överlever kriget på ett alldeles speciellt sätt.

Det dröjer sjuttio år innan Wim får veta sanningen.

Här finns också tonåringen Henny. Hon är mer arg än rädd under kriget. Varje dag klättrar Henny upp i ett äppelträd och spanar. Men vad spanar hon på?

Spionen i äppelträdet utspelar sig i ett Europa i ruiner för sjuttio år sedan och i ett nutida Israel. Den bygger på flera verkliga berättelser.

Fristående fortsättning på den uppmärksammade Tulpanpojken.

"Berättelsen är både varm och kärleksfull och står stadigt i sin värdegrund." BTJ om Tulpanpojken.

"Jag tänker att detta kan vara en bra bok för mor- och farföräldrar att läsa för sina barnbarn och som kan leda till många fina samtal kring skillnaderna och likheterna mellan barndomen förr och nu. Det kan också vara en underbar bok för högläsning på äldreboenden. Som högläsning i skolan passar den bäst från trean till femman." BokLus om Tulpanpojken

Christina Wahldén

Spionen i äppelträdet

Relaterade artiklar

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.