Varför nöja sig med en bok när man kan sluka en hel serie?!

Publicerad:

2019-11-18

Det finns fortfarande många bokslukare som kryper upp i läsfåtöljen med inte bara EN bra bok, utan flera. Här tipsar vi om några populära bokserier för olika åldrar.

Läsålder: 6-9 

Cykeltjuven av Anna Jansson och Mimmi Tollerup

Det har blivit många spännande uppdrag för Maria Werns son, Emil, vid det här laget. I den senaste boken blir Ubbes cykel stulen och självklart tar sig Emil och vännerna i detektivbyrån an fallet! Det finns ytterligare sexton fristående delar om den populära detektiven!

Ester Tagg och tistelgorms hemlighet av Linn Åslund och Rebecka Helmersson

Tredje och sista delen i den spännande trilogin om Ester Tagg. Kommer hon någonsin återförenas med sin mamma och pappa? De två tidigare böckerna i serien är: Ester Tagg och Den flygande holländaren och Ester Tagg och Sjöormens öga

Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund

Elias och Agnes Våhlunds Handbok för Superhjältar-serie är Sveriges mest populära barnböcker just nu. De fyra böckerna i serien är: Del 1: HandbokenDel 2: Röda maskenDel 3: Ensam och Del 4: Vargen kommer.

Hemliga Myran av Linn Gottfridsson och Emma AdBåge

Hemliga Myran är den tredje och sista delen i Linn Gottfridssons kritikerrosade serie. Här blandas små och stora funderingar och Emma AdBåges illustrationer passar på pricken till den roliga men samtidigt allvarliga historien.

Hjördis i skolan av Jujja Wieslander och Lotta Geffenblad

Jujja Wieslanders älskade böcker om Hjördis har hämtat inspiration från hennes egen barndom. Vardagsäventyr som passar perfekt för högläsning. Tidigare delar är Hjördis och Hjördis hos farmor.

Jacks förbannelse av Martin Olczak och Anna Sandler 

Böckerna om Jack är perfekta att läsa själv: lagom långa, högt tempo och med cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. När man läst färdigt Jakten på Jack och Spådomen om Jack har turen alltså kommit till Jacks förbannelse.

Megakillen - Den gåtfulla deckaren av Martin Olczak och Anna Sandler

Martin Olczak och Anna Sandler har inte bara skapat succéserien om den trolldomskunnige pojken Jack, utan även den populära serien om Megakillen. Alla åtta delarna i den kluriga serien finns i fina nyutgåvor med fantastiska omslag!

Monstret Frank av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem

Kritikerrosad serie om monster och människor, om att inte passa in, och om att hitta sin egen flock. Den här samlingsvolymen innehåller alla tre delar: Monstret i nattenMonstret på cirkusen och den tredje och sista delen Monstret och människorna.

Om jag bara inte råkat klippa taxfrisyr av Ingelin Angerborn och Lena Forsman

Ingelin Angerborn är kanske främst känd som författare till suveräna mysrysare som Rum 213, men hon har också skrivit flera humoristiska serier. Om jag bara inte-böckerna om Tilda finns i nyutgåva, med nya omslag och roliga vinjetter av Lena Forsman.

Spöke på djupt vatten av Mårten Melin och Hanna Granlund

De lagom läskiga böckerna om Nila och spöket Maj har blivit favoriter hos lågstadiebarnen. Nu finns åtta fristående böcker om Spöksystrarna – och en pysselbok. 

Viggo och mammalivet av Lisa Bjärbo och Johanna Magoria

Både stora och små kan känna igen sig i Lisa Bjärbos fina högläsningsböcker om sjuårige Viggo och hans liv. Klockrena illustrationer av Johanna Magoria!

Läsålder: 9-12 

Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling

I år är det 20 år sedan den första Harry Potterboken kom ut på svenska och sedan dess är ingenting sig likt i barnboksvärlden. Vi uppmärksammade tjugoårsjubileet bland annat genom att ge ut de sju böckerna om Harry Potter i nya utgåvor i mjukband med omslag av den brittiske grafiska designern Olly Moss.

Heden av Petrus Dahlin

Månfare, Tuva och Vilda är Skogens systrar. I uppföljaren till den omtyckta Skogens systrar-trilogin får vi äntligen veta hur det går för de övergivna systrarna som kämpar för att överleva och för att få vara tillsammans.

Inte säker någonstans av Lena Lilleste 

Lena Lilleste har skrivit sammanlagt tretton böcker i serien om Tommy & Flisen. Den nya boken har samma driv och höga tempo som alltid. Inga Tommy & Flisen-fans lär bli besvikna!

Magnoliaskogen av Maud Mangold

Magnoliaskogen är den avslutande delen i duetten Spegelspelet som utspelar sig i samma värld som Skuggspelet. Prinsessan Snövit har blivit gammal och glömsk, medan den onda drottningen lyckats hålla sig ung genom magi och vill återta makten.

Tack för allt av Christina Wahldén

Den fristående fortsättningen på uppmärksammade Falafelflickorna, som belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa barn- och ungdomsdeckare.

Trollkarlarna av Mårten Sandén

Den artonde Petrinideckaren! En dag får Petra, Peter och Lucy syn på ett gäng ficktjuvar som helt fräckt stjäl innehållet i en tants väska. Men snart kommer deckartrion något betydligt större på spåren när det visar sig att ficktjuvarna även är trollkarlar ... 

Läsålder: Unga vuxna

De första av Henrik Fexeus

De första är den avslutande delen i Henrik Fexeus psykologiska spänningstrilogi Den sista illusionen. Det är en bok om makt och rädsla, men också om medmänsklighet och mod. Del ett och två heter De förlorade och De ihåliga.

Kampen av Mats Söderlund

Kampen är andra delen i Mats Söderlunds fantasy-epos för unga läsare om klimatkampen – ett spännande äventyr där brinnande aktuella ämnen blandas med fiction och fantasy på ett mästerligt vis. Serien inleddes med Hotet och avslutas med Flykten som utkommer i mars nästa år.