Johan Egerkrans illustrerar nyutgåva av Mio, min Mio

Illustration av:

Johan Egerkrans

Publicerad:

2020-03-28

Mio, min Mio är en av Astrid Lindgrens mest älskade romaner. I höst kommer boken i nyutgåva med drömlika illustrationer av Johan Egerkrans.


Mio, min Mio är kanske den finaste berättelse man kan läsa för ett barn om ensamhet, längtan och vänskap. Den är mångbottnad, sorglig men också hoppingivande. Det känns angeläget att den fortsätter nå ut brett i vår samtid och med Johan Egerkrans mörka, magiska och gripande bilder tror vi att den hittar läsare långt utanför den givna läsekretsen, säger Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Idén till boken om föräldralösa Bo Vilhelm Olssons äventyr i det magiska landet i fjärran kom till när Astrid Lindgren promenerade genom Tegnérlunden och gick förbi en & ensam pojke, sittande lite sorgmodigt på en bänk”. Mio, min Mio, som kom ut redan 1954, blev en milstolpe på flera sätt. Dels var det Astrid Lindgrens första roman i fantastikstil. Dels var den startskottet på hennes mångåriga samarbete med Ilon Wikland.

Nu går stafettpinnen över till illustratören Johan Egerkrans. Han debuterade 2005 med boken Taggtråds-Tim och har sedan dess illustrerat över hundra böcker. 2013 gavs Nordiska väsen ut, som blev Johans stora genombrott och debut som författare. Praktverket följdes sedan upp av Nordiska gudar (2016) samt De odöda (2018) och i dag är han en av Sveriges ledande illustratörer.

Han minns hur han först kom i kontakt med Mio, min Mio när en lärare läste boken för hans klass.

– Den gjorde ett outplånligt intryck. När jag nu läser om den, mer än 30 år senare, är det samma knotiga skogar, ensliga bergstoppar, sorgsna fågelskepnader och kusliga spejare som dyker upp i skallen. Förhoppningsvis lyckas jag fånga de där flyktiga bilderna, tillsammans med den oefterhärmliga blandningen av hopp och vemod som genomsyrar Astrids bok, säger han.

Beslutet att ge Johan Egerkrans uppdraget att uppdatera denna barnboksklassiker och för första gången ge ut boken i fyrfärgstryck har kommit till i nära samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag och författarens släktingar.

– Att låta en av våra stora illustratörer skapa en helt ny bildvärld åt Mio, min Mio, en av Astrid Lindgrens finaste romaner, har varit ett fantastiskt projekt att följa. Johan Egerkrans fantasieggande bilder är helt och hållet själsbesläktade med berättelsen, säger Annika Lindgren, publicist på Astrid Lindgren Aktiebolag och barnbarn till författaren.


Tegnérlunden och Katos borg. Illustrationer av Johan Egerkrans till nyutgåvan av Mio, min Mio. 

Relaterade artiklar

Johan Egerkrans får Elsa Beskow-plaketten 2021

Svensk biblioteksförenings utmärkelse Elsa Beskow-plaketten för bäst illustrerade svenska barnbok går i år till Johan Egerkrans för hans samlade produktion.