Johan Egerkrans får Elsa Beskow-plaketten 2021

Foto av :

Maria Östlin

Publicerad:

2021-09-09

Svensk biblioteksförenings utmärkelse Elsa Beskow-plaketten för bäst illustrerade svenska barnbok går i år till Johan Egerkrans för hans samlade produktion.

Johan Egerkrans debuterade 2005 med boken Taggtråds-Tim och har sedan dess illustrerat över 100 böcker. 2013 gavs Nordiska väsen ut, som blev Johans stora genombrott och debut som författare. Praktverket följdes sedan upp av Nordiska gudar (2016) samt De odöda (2018) och idag är Johan en av Sveriges ledande illustratörer. 2020 fick han hedersuppdraget att illustrera en nyutgåva av Astrid Lindgrens älskade berättelse Mio, min mio.

Juryns motivering lyder:

”Johan Egerkrans belönas med Elsa Beskowplaketten för sitt omfattande och gedigna illustratörskap. Han har en särskild blick och penna för det trolska, magiska och skrämmande i vår folktro. Hans bildskapande står stadigt i den naturälskande nordiska sagotraditionen. Egerkrans är också nyskapande och tongivande inom den moderna fantasyns bildvärld, samt verksam inom spelvärlden. Hans egenhändigt skapade verk om nordiska gudar och väsen ger kunskaper om traditioner och väcker lusten att upptäcka och lära. Konstnärskapet är lika lyhört i de egna böckerna som när han illustrerar andra författares verk. Nu senast med Astrid Lindgrens Mio, min Mio, där han gör egensinniga nytolkningar av Lindgrens klassiker. En John Bauer i 2000-talet!”

– När beskedet kom blev jag inte bara superglad, utan genuint rörd. Det känns extra fint och värdigt att priset är för hela produktionen. Sedan är det något speciellt med Elsa Beskow-plaketten eftersom det är bibliotekariernas val. Mycket av det jag gör är ju för att nå ungar som är som jag själv var som barn. Lite kufiga, lillgamla professortyper som gillar myter och djur. Och biblioteken är en så oerhört viktig plats för de barnen, säger Johan Egerkrans i en intervju med Svensk biblioteksförening.

I höst är Johan Egerkrans aktuell med fjärde delen i sin praktverkserie, denna gång står mytologiska drakar i fokus.

Drakar påminner lite om “De odöda” men istället för gengångare, är det drakar från öst och väst som är i fokus, berättar Johan.

Här kan du läsa en längre intervju med Johan.

Relaterade artiklar

Johan Egerkrans får Elsa Beskow-plaketten 2021

Svensk biblioteksförenings utmärkelse Elsa Beskow-plaketten för bäst illustrerade svenska barnbok går i år till Johan Egerkrans för hans samlade produktion.