Mio, min Mio i nyutgåva med illustrationer av Johan Egerkrans

Foto av :

Illustratör: Johan Egerkrans

Publicerad:

2020-09-18

Mio, min Mio är en av Astrid Lindgrens mest älskade böcker. Nu kommer boken i nyutgåva med illustrationer av Johan Egerkrans.

Idén till boken om föräldralösa Bo Vilhelm Olssons äventyr i det magiska landet i fjärran kom till när Astrid Lindgren promenerade genom Tegnérlunden och gick förbi en "ensam pojke, sittande lite sorgmodigt på en bänk”. Mio, min Mio, som kom ut redan 1954, blev en milstolpe på flera sätt. Dels var det Astrid Lindgrens första roman i fantastikstil. Dels var den startskottet på hennes mångåriga samarbete med Ilon Wikland.

Nu går stafettpinnen över till illustratören Johan Egerkrans, som skapat 23 uttrycksfulla helsidesillustationer och flera mindre i färg. Och han visste redan från början hur de skulle se ut.

– Jag läste bara Mio, min Mio en gång som liten, men bilderna jag fick i huvudet var väldigt tydliga. Bilder som jag nu försöker få ur mig 35 år senare. Det vilar ett vemod över boken som jag vill ta fasta på. Som att pappa konungen måste släppa taget om sitt älskade barn och låta honom utstå oerhörda prövningar för att världen ska bli bättre.

Mio, min Mio är på vissa sätt ganska lik Sagan om ringen, som faktiskt kom samma år: en ensam liten huvudperson ska dra iväg till det farliga landet och kämpa mot ondskan.

Astrid Lindgrens böcker betydde mycket för Johan Egerkrans, Bullerbyn och Ronja Rövardotter tillhör favoriterna, och han beskriver sina barndomskänslor för författaren som något av en extrafarmor. Utan att de någonsin möttes var hon ändå en del av hans uppväxt – en trygg röst som alltid var närvarande på något sätt.

– Det gäller nog för många i min generation. Hon fanns liksom alltid där.

Beslutet att ge Johan Egerkrans uppdraget att uppdatera denna barnboksklassiker och för första gången ge ut boken i fyrfärgstryck har kommit till i nära samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag och författarens släktingar.

Förutom Mio, min Mio är Egerkrans även aktuell med en utställning på Seriegalleriet i Stockholm (vernissage den 19 september), boken Tri­ceratops och andra horndino­saurier (utkommer på B.Wahlströms den 6 november) och med nya avsnitt av podden Mytologier.

Relaterat

Mio, min Mio

Om boken

Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året? Var det någon som hörde att de frågade efter den försvunne Bo Vilhelm Olsson? Han var borta, och ingen fick någonsin veta vart han tog vägen.
Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont, och kärlekens makt.Astrid Lindgren berättade att hon fick idén till boken när hon promenerade genom Tegnérlunden i Stockholm och gick förbi en ensam pojke på en bänk. Det var en mörk höstkväll och han såg så ensam och ledsen ut. Och hon lät honom bo på Upplandsgatan 13 eftersom hon såg honom försvinna in i den porten.Mio, min Mio är en av Astrid Lindgrens allra mest älskade böcker. Nu kommer den i ny utgåva med fyrfärgsillustrationer av Johan Egerkrans.2020 kom Mio, min Mio ut i ny utgåva med fantastiska fyrfärgsillustrationer av Johan Egerkrans. Nu kommer boken i större, ännu lyxigare format.

Astrid Lindgren, Johan Egerkrans

Mio, min Mio

Relaterade artiklar

Johan Egerkrans får Elsa Beskow-plaketten 2021

Svensk biblioteksförenings utmärkelse Elsa Beskow-plaketten för bäst illustrerade svenska barnbok går i år till Johan Egerkrans för hans samlade produktion.