Pippi på rymmen illustreras för första gången

Illustration av:

Fabian Göranson

Publicerad:

2020-04-14

Vem minns inte Konrads kalasklister, Pisse-Nisse och Pippis flygande bilfärd? Nu kan man för första gången ta del av detta sommaräventyr i illustrerad form. Uppdraget har gått till serieskaparen Fabian Göranson – och han vill sätta Annika mer i fokus.

Tommy och Annika längtar efter äventyr! En solig dag tröttnar de på att rensa jordgubbslandet och bestämmer sig för att rymma. För att lugna sin mamma tar de med sig Pippi och tur är väl det! 

Vi får följa de tre rymlingarna i mötet med Konrad och hans klister, när de går på lina och åker tunna ner för älven. Det är härligt att rymma, men kanske ännu skönare att komma hem igen? Pippi på rymmen är ett spännande och oförglömligt äventyr med Pippi Långstrump och hennes kompisar. 

Astrid Lindgren skrev ursprungligen Pippi på rymmen som ett filmmanus 1970. Vi är många som har sett den älskade filmen som utspelar sig i 1970-talets Sommarsverige. Under inspelningen tog stillbildsfotograf Bo-Erik Nyberg bilder som publicerades i en bilderbok som kom ut 1971. Men nu, lagom till Pippis 75-årsjubileum, är det första gången som berättelsen illustreras.

– Pippi kan se ut på så många sätt, hon är lika älskad i alla sina olika skepnader världen över. Fabian Göranson har gjort en originell och humoristisk tolkning av berättelsen, full av fart och med många detaljer att upptäcka. Det är fint att Annika får en större roll här, säger Annika Lindgren, publicist på Astrid Lindgren Aktiebolag och barnbarn till författaren.

Läsaren får ta del av äventyret i stort format och omfångsrikt berättat. Vi känner igen Pippi, Tommy och Annika, men här gestaltade i en annan form och berättarstil av den hyllade serieskaparen Fabian Göranson. Hans senaste bok Drömmen om Europa väckte mycket uppmärksamhet och fick fantastiska recensioner. 

– Läsaren får möta en lugnare Pippi än i de första böckerna. I Pippi på rymmen är hon mindre kaotisk och mer en guide genom äventyret, säger Fabian Göranson.

Istället lyfter han Annika som bokens huvudperson.

– Det är hon som står för känslorna: hon blir arg, upprörd, rädd och ledsen. Jag har försökt göra henne till en mer mångfacetterad karaktär än vad hon brukar presenteras som. Tommy tycker tvärtom att det mesta är roligt – till och med när kläderna blir uppätna av en ko.

Även berättelsen är lite annorlunda från de andra Pippi-böckerna. Den första boken skrevs 1945 – manuset till Pippi på rymmen skapades 25 år senare.

– Det märks ganska tydligt. På 1940-talet hade böckerna mer anti-auktoritära drag, av förklarliga skäl. På 70-talet märktes mer naturromantik i Astrid Lindgrens berättande. Pippi på rymmen är en nostalgisk resa ut på landsbygden, med förvånansvärt många ödehus. Lite som ett förlorat paradis. 

Fabian Göranson är väl medveten om att Pippi Långstrump är en nationalklenod och att många kommer att tycka till om de nya illustrationerna. 

– Mitt fokus har varit att göra berättelsen rättvisa – inte förhålla mig till henne som ikon. Jag har gjort illustrationer i min stil – med ganska mycket humor – men ändå i Ingrid Vang Nymans anda. Man ska känna igen Pippi!

Relaterat

Pippi på rymmen

Om boken

Godis är också bra att ha när man ska rymma, sa Tommy. Ska vi köpa lite för säkerhets skull, Pippi?
Nej, sa Pippi, det ska vi inte. För jag har inga gullpengar med mej.
Inga gullpengar! Varför då i all sin dar? När Pippi hade en hel kappsäck full?
Det märks att ni inte vet hur det går till när man rymmer, sa Pippi. Alla riktiga rymmare rymmer utan pengar vetja.

Tommy och Annika längtar efter äventyr! En solig sommardag tröttnar de på att rensa jordgubbslandet och bestämmer sig för att rymma. För att lugna sin mamma tar de med sig Pippi och tur är väl det! Rymningen börjar lugnt och fridfullt, men tar en ny vändning när åskknallar dånar i skogen.

Vi får följa de tre rymlingarna i mötet med Konrad och hans klister, när de klättrar i berg, går på lina och åker tunna ner för älven. Vi får läsa om mötet mellan Pisse-Nisse och tjuren och om irrfärden i kalasbilen som kan flyga. Det är härligt att rymma, men kanske ännu skönare att komma hem igen?

Pippi på rymmen är ett spännande och oförglömligt äventyr med Pippi Långstrump och hennes kompisar.

Astrid Lindgren skrev ursprungligen Pippi på rymmen som ett filmmanus 1970. Vi är många som har sett den älskade filmen som utspelar sig i 70-talets Sommarsverige. Under inspelningen tog stillbildsfotograf Bo-Erik Nyberg bilder som publicerades i bilderboken som kom ut 1971. Men detta är första gången som berättelsen illustreras. Vi får ta del av det spännande äventyret som bilderbok, i stort generöst format och omfångsrikt berättat. Serieskaparen Fabian Göranson har gjort bilderna. Vi känner igen Pippi, Tommy och Annika, men här gestaltade i en annan form och berättarstil. Det är fartfyllt, spännande och mycket att titta på.

Fabian Göranson är serieskapare. Hans senaste bok Drömmen om Europa, väckte mycket uppmärksamhet och fick fantastiska recensioner i dagspress. Tillsammans med Josefin Svenske drev han tidigare serieförlaget Kolik, men ägnar sig nu på heltid åt att illustrera och skriva.

Astrid Lindgren, Fabian Göranson

Pippi på rymmen

Relaterade artiklar

Krig, häxprocesser och sillfiske

Hur var det egentligen att växa upp i 1600-talets Sverige? Historieintresset är större än någonsin och Fabian Göransons kritikerrosade faktaboksserie Sveriges fantastiska historia låter läsarna uppleva ett liv som både är likt och främmande vår vardag. I Stormaktstiden möter vi barnen i vanliga familjer; bönder, soldater, fiskare och gruvarbetare.