Lärorikt och underhållande om vikingatiden

Illustration av:

Fabian Göranson

Publicerad:

2022-08-09

Följ med till den spännande vikingatiden och en värld av farliga resor, storslagna fester och trollkunniga spåkvinnor. Men också det vardagliga bondgårdslivet. Vikingatiden är andra delen i den nya bokserien om Sveriges fantastiska historia, skriven och illustrerad av hyllade Fabian Göranson.

Hur gestaltade sig egentligen livet för en vanlig svensk familj för lite mer än tusen år sedan? I den här boken får vi lära känna Åshed, Egil och deras föräldrar och syskon, och deras liv på en vikingatida bondgård. Vi följer dem i arbetet med djuren och åkrarna, ser hur de fiskade, lagade mat, sydde kläder och mycket mer. Men vardagens lunk bryts på den stora julfesten, när hövdingen Knut samlar ihop ett vikingatåg i öster. Egil, pappa Ragnar och sköldmön Hervor drar iväg på en resa över havet. Där väntar svåra strider, oväntade skatter och en lång resa till den stora staden Könugård.

– Under arbetet med boken har jag lärt mig att vår bild av vikingatiden hela tiden är i rörelse. Exempelvis vikingarnas segel. På de flesta bilder är de röda och vita i antingen ränder eller rutor. Och på många håll kan man läsa att det faktiskt var korrekt. Men det visar sig att man har gjort enstaka fynd av bevarade segelbitar i Norge, och de var rödbruna. Det vill säga den naturliga färgen som vikingarnas rödbruna får hade på sin ull. Jag har också lärt mig saker som exempelvis hur man spelar brädspelet Hnefatafl, om träborgar i Baltikum såg ut på 900-talet och hur vikingarnas nycklar fungerade, berättar Fabian Göranson.

Serietecknaren och historienörden Fabian Göranson blandar spänning och humor i denna lekfulla men faktaspäckade bok. Serien "Sveriges fantastiska historia" samlar lärorika och underhållande berättelser han hoppas ska väcka nyfikenhet hos läsarna.

– Vikingatiden har länge omgivits av ett romantiskt skimmer, och många föreställningar har motbevisats. De flesta har säkert hört att vikingarna inte hade några horn på sina hjälmar, men faktum är att arkeologerna nästan inte hittat några hjälmar alls från den här tiden. Trots det tycker jag att den faktiska vikingatiden fortfarande är en av de mest spännande perioderna i svensk historia. Inte minst de svenska vikingarnas resor österut, och deras roll i grundandet av länder som Ryssland, Belarus och Ukraina är väldigt intressant idag. Historien fortsätter att påverka oss över årtusendena, säger Fabian Göranson.

Till boken finns en lärarhandledning för 6-9 år. 

Relaterat

Sveriges fantastiska historia - Vikingatiden

Om boken

Följ med till den spännande vikingatiden och en värld av farliga resor, storslagna fester, mystiska gudar, blänkande svärd och trollkunniga spåkvinnor.

Hur gestaltade sig egentligen livet för en vanlig svensk familj för lite mer än tusen år sedan? I den här boken får vi lära känna Åshed, Egil och deras föräldrar och syskon, och deras liv på en vikingatida bondgård. Vi följer dem i arbetet med djuren och åkrarna, ser hur de fiskade, lagade mat, sydde kläder och mycket mer.

Men vardagens lunk bryts på den stora julfesten, när hövdingen Knut samlar ihop ett vikingatåg i öster. Egil, pappa Ragnar och sköldmön Hervor drar iväg på en resa över havet. Där väntar svåra strider, oväntade skatter och en lång resa till den stora staden Könugård.

Vikingatiden är andra delen i den nya bokserien om Sveriges fantastiska historia av Fabian Göranson. En rikt illustrerad och faktaspäckad bok med serieavsnitt, för alla vetgiriga 5-12-åringar.

Fabian Göranson, Fabian Göranson

Sveriges fantastiska historia - Vikingatiden

Relaterade artiklar

”Medeltiden är kanske min favorit”

Följ med medeltidens barn bland bönder, nunnor, riddare och pestsmittade sjömän.