Barbro Lindgren tilldelas kunglig medalj

Foto av :

Fotograf: Thron Ullberg

Publicerad:

2020-06-08

Barbro Lindgren får H.M Konungens medalj av 12:e storleken i högblått band för framstående insatser som författare.

Kungen har beslutat om medaljförläningar för H.M. Konungens medalj och medaljen Litteris et Artibus. En av dem som tilldelas den största och finaste av kungens medaljer i år är författaren Barbro Lindgren som får medaljen i 12:e storleken med serafimerordens band.

Barbro Lindgren, född 1937, är en av våra absolut mest älskade barnboksförfattare – känd inte minst för böckerna om Max, den vilda bebin och Loranga Masarin och Dartanjang.
Hennes senaste bilderbok är Hajbarnet, illustrerad av Charlotte Ramel, och i juni utkommer en nyutgåva av Mamman och den vilda bebin som i år firar 40 år och samlingsvolymen Vems lilla mössa flyger som rymmer de tre delarna Vems lilla mössa flygerKorken flyger och Vad lever man för. I augusti kommer bilderboken Juan och Rosalia - en kärlekshistoria. Samtliga illustrerade av Eva Eriksson. 

Barbro Lindgren är flerfaldigt prisbelönad och den enda svensk som mottagit det prestigefyllda Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA, 2014).

Relaterade artiklar

Loranga, Masarin & Dartanjang – en kultklassiker i nyutgåva

55 år har gått sedan den nu kultklassade boken om Loranga, Masarin och Dartanjang mötte läsare för första gången. Nu kommer en ny fin utgåva med samma klassiska illustrationer som originalet, men i färg för en ännu mer sprakande läsupplevelse och med ett nyskrivet efterord av Barbro Lindgren som vi publicerar här. Dessutom berättar Helena Viale om arbetet med att färglägga Barbros illustrationer!