Barbro Lindgren tilldelas kunglig medalj

2020-06-08

Foto av :

Fotograf: Thron Ullberg
Barbro Lindgren får H.M Konungens medalj av 12:e storleken i högblått band för framstående insatser som författare.

Kungen har beslutat om medaljförläningar för H.M. Konungens medalj och medaljen Litteris et Artibus. En av dem som tilldelas den största och finaste av kungens medaljer i år är författaren Barbro Lindgren som får medaljen i 12:e storleken med serafimerordens band.

Barbro Lindgren, född 1937, är en av våra absolut mest älskade barnboksförfattare – känd inte minst för böckerna om Max, den vilda bebin och Loranga Masarin och Dartanjang.
Hennes senaste bilderbok är Hajbarnet, illustrerad av Charlotte Ramel, och i juni utkommer en nyutgåva av Mamman och den vilda bebin som i år firar 40 år och samlingsvolymen Vems lilla mössa flyger som rymmer de tre delarna Vems lilla mössa flygerKorken flyger och Vad lever man för. I augusti kommer bilderboken Juan och Rosalia - en kärlekshistoria. Samtliga illustrerade av Eva Eriksson. 

Barbro Lindgren är flerfaldigt prisbelönad och den enda svensk som mottagit det prestigefyllda Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA, 2014).

Relaterade artiklar

Loranga, Masarin & Dartanjang för de yngsta

Dartanjang sjuk och Kommer tigrar är underbara småbarnsböcker i samma anda som de älskade böckerna om Max! Med korta meningar, färgstarka illustrationer och mitt i prick-humor får vi äntligen möta de underbart knasiga favoriterna Loranga, Masarin och Dartanjang i ett helt nytt format.