Nervkittlande upplösning av kritikerrosad serie

Foto av :

Kajsa Göransson

Publicerad:

2020-10-09

Den avslutande delen i Spökkamera-trilogin håller läsaren i ett järngrepp. Tempot är högt, liksom spänningen, och det går inte att sluta läsa. Tobias Söderlund blandar skickligt övernaturlig skräck och vardagsproblem – en kombination som gör att det blir otäckt på riktigt.

Vanessa är nominerad till Årets video på Youtubegalan! Hon åker till prisutdelningen i Stockholm och tar med sig spökkameran, trots varningarna från kamerans tidigare ägare.
Samtidigt maler oron i henne; pojkvännen Abbe och hans pappa ska utvisas och hon måste göra vad hon kan för att stoppa det. Någon har också börjat höra av sig i kommentarerna på Vanessas Youtubekanal. Hon bryr sig först inte om det, men personen blir alltmer desperat. Hans lillasyster har blivit besatt av ett spöke, och familjen behöver Vanessas och kamerans hjälp. I en hemsökt slottsruin norr om Stockholm möter Vanessa sin hittills tuffaste motståndare.

I berättelsens centrum står Mörby slottsruin i Uppland, som sägs krylla av spöken. Och i de två första böckerna är handlingen byggd kring Borgvattnets prästgård och Marteboljuset på Gotland. Hur hittar du alla fenomen och hemsökta platser?

Oftast snubblar jag över något som låter så spännande att jag inte kan släppa det. Men den här gången var det lite annorlunda: Jag visste att Vanessa skulle åka till Stockholm i början av boken, så jag letade efter lämpliga platser att skriva om i närheten. När jag hittade en ruin full av spöken – och med en djävulshund – var det inte så mycket att fundera på längre!

Hur var det att avsluta serien, kommer du sakna dina karaktärer?

Absolut! Även om hela trilogin har kommit ut inom loppet av ett drygt år har jag själv levt med Vanessa och gänget i fem år. Man hinner bli rätt bra kompisar på den tiden. Det har funnits stunder då jag har tänkt: ”Vad har jag gjort? Varför lägga ner nu?” Men samtidigt är jag väldigt nöjd med hur serien avslutas.

Vad händer nu?

Nästa år ska jag börja skrämma yngre barn! Då inleds en ny rysarserie med målgrupp 6–9 år. De två första böckerna är skrivna och jag är väldigt peppad på att de ska få möta sina läsare. Det var i den åldern jag själv blev skräckfrälst, så jag hoppas kunna locka nya fans till världens bästa genre!

Slottsruinens förbannelse är den avslutande delen i Spökkamera-trilogin. De tidigare delarna i serien, Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium, nominerades till Crimetime Award Årets barndeckare 2020.

Relaterat

Slottsruinens förbannelse

Om boken

En besatt flicka, en hemsökt ruin och Vanessas värsta mardröm ...

Vanessa är nominerad till Årets video på Youtubegalan! Hon åker till prisutdelningen i Stockholm och tar med sig spökkameran, trots varningarna från kamerans tidigare ägare. Samtidigt maler oron i henne; pojkvännen Abbe och hans pappa ska utvisas och hon måste göra vad hon kan för att stoppa det.

Någon har också börjat höra av sig i kommentarerna på Vanessas Youtubekanal. Hon bryr sig först inte om det, men personen blir alltmer desperat. Hans lillasyster har blivit besatt av ett spöke, och familjen behöver Vanessas och kamerans hjälp. I en hemsökt slottsruin norr om Stockholm möter Vanessa sin hittills tuffaste motståndare.

Den avslutande delen i Spökkamera-trilogin håller läsaren i ett järngrepp. Tempot är högt, liksom spänningen, och det går inte att sluta läsa. De tidigare delarna i serien är Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium.

Pressröster om Prästgårdens hemlighet:

"En berättelse som hinner bli riktigt, riktigt otäck ett par gånger." DN

"En trevlig välskriven rysare med levande unga karaktärer av idag. Parallellt med läskigheterna vävs relationerna med oförstående föräldrar, vänskap, spirande kärlek, skoltid och mobbing in på ett bra sätt. Helhetsbetyg: 4" BTJ

Tobias Söderlund

Slottsruinens förbannelse

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award Årets barndeckare 2021

Tobias Söderlund och Stef Gaines, aktuella med böckerna om Spökhunden Buster, och Martin Olczak och Anna Sandler, som skapat serien om den trolldomskunnige pojken Jack, är nominerade till Crimetime Award Årets barndeckare 2021. Nu kan du vara med och rösta!