Spännande spökäventyr med värme och djup

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2021-06-14

Tobias Söderlund kastar sig obehindrat mellan kittlande skräckscener och allvaret i när cancer drabbar en familj. Illustratören Stef Gaines karaktärsdrivna och detaljrika bilder adderar känsla och kuslighet till Ellen och Busters spökäventyr.

Mysteriet på Kyrkogården handlar om Ellen och toypudeln Buster. Sen hennes familj fick veta att Ellens storebror Oscar är sjuk i cancer verkar inte mamma och pappa ha tid till någonting längre. De tjatar om att hon måste ta mer ansvar hemma, hjälpa till med disken, städa mer och gå ut med Buster varje kväll efter middagen. Under en av alla långtråkiga kvällspromenader längs kyrkogården upptäcker Ellen något häpnadsväckande. Buster kan sniffa sig till spöken, och om Ellen kisar vid exakt rätt tillfälle kan hon också se dem.

Men inte det läskigaste spökäventyret i världen kan skrämma Ellen mer än storebror Oscars cancer. Hon vill kräkas varje gång hon hör ordet. I uppföljaren Docksamlarens hus blir familjen tvungna att tillfälligt flytta in i ett nytt hus närmare sjukhuset. Det visar sig att mannen som hyr ut huset samlar på det värsta Ellen vet: dockor. Det tar inte lång tid innan Buster får upp ett spökspår i ett av rummen.

Tobias Söderlund har tidigare skrivit trilogin Spökkameran för åldersgruppen 9-12 år. Hans böcker Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium nominerades båda till Årets barndeckare 2020, i motiveringen beskrevs de som ”en serie som tar skräcken såväl som barnen på allvar” och som ”välskrivet, rappt och svår att lägga ifrån sig”. Serien om Spökhunden Buster vänder sig till de lite yngre barnen mellan 6-9 år. Tobias håller i sin nya serie kvar vid skräcktemat, en genre han själv älskat sen han som barn slukade Kalla Kårar-böckerna.

– Att skriva för lite yngre barn nu känns otroligt kul eftersom jag själv förälskade mig i skräckgenren när jag var 6-7 år. Att bli skrämd så att det pirrar i magen är något alla borde få uppleva oavsett ålder, och därför hoppas jag att många kids ska hitta till mina böcker istället för att gå rakt på barnförbjudna filmer för tidigt, säger Tobias.

Just skräckfilmer är dock något som författaren själv uppskattar väldigt mycket, vilket också märks i böckerna.

– Skräckälskande föräldrar som högläser de här böckerna kan ha som utmaning att försöka hitta alla skräckreferenser som jag har skrivit in. En del är väldigt tydliga, andra mer subtila, berättar Tobias.

Böckerna om Spökhunden Buster är Stef Gaines debut som barnboksillustratör.

– Skräck är en av mina absoluta favoritgenrer och jag älskar att rita spöken så jag känner mig väldigt tursam som fick detta som första uppdrag. Det har varit ett roligt samarbete. Vi verkar oftast vara inne på samma spår. Ibland hör Tobias av sig med idéer, jag bollar tillbaka, och peppen är stor! Jag har haft så roligt när jag ritat Buster och alla karaktärer runt honom, berättar Stef.

Tobias och Stef kände inte varandra innan det här samarbetet men efter att Tobias börjat följa Stef på Instagram scrollade Stef igenom hans konto.

– Jag sa högt till min sambo ”Wow, här är en författare som skriver precis den typen av berättelser jag själv tycker är superlajbans, men för tonåringar. Gah! Skulle han inte kunna skriva något för en yngre målgrupp som jag hade kunnat illustrera? Det hade ju verkligen varit ett drömjobb.” Och en vecka senare blev jag kontaktad av Tobias förläggare. Det kändes så spooky!, avslutar Stef.

Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus är del 1 och 2 i serien om Spökhunden Buster. Del 3 är planerad till våren 2022.

Relaterat

Docksamlarens hus

Om boken

Nominerad till Crimetime Award Årets barndeckare 2021!

Det är sommarlov och Ellens familj har tillfälligt flyttat närmare sjukhuset för hennes cancersjuka brors skull. Huset de hyr tillhör en gammal man, och när de kliver in i hallen möts Ellen av det värsta hon vet: Dockor! Hela huset är fullt av hyllor och skåp med dockor i, som alla stirrar på Ellen. Hunden Buster gillar det inte heller, utan börjar genast morra och skälla - särskilt inne i Ellens rum. Kan det vara så att Buster ser spöken igen?

Som tur är kommer bästa vännen Lorraine och hälsar på. Det här mysteriet tänker hon inte missa!

Docksamlarens hus är den andra boken i Tobias Söderlunds serie för de yngre bokslukarna, som inte drar sig för att läsa om spöken och annat nervkittlande.

Tobias Söderlund, Stef Gaines

Docksamlarens hus

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award Årets barndeckare 2021

Tobias Söderlund och Stef Gaines, aktuella med böckerna om Spökhunden Buster, och Martin Olczak och Anna Sandler, som skapat serien om den trolldomskunnige pojken Jack, är nominerade till Crimetime Award Årets barndeckare 2021. Nu kan du vara med och rösta!