Nominerade till Crimetime Award Årets barndeckare 2020!

Publicerad:

2020-09-04

Petter Lidbeck och Tobias Söderlund har båda nominerats till priset som delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta!


Petter Lidbeck nomineras för Signe Holm-serien med böckerna Casino och Festen. 

Juryns motivering lyder: 

”En välskriven barndeckarserie, som med ett rakt och lättläst språk lyckas ta upp svåra ämnen som vi annars mest läser om i vuxendeckare: Otrohet, svek och förtäckta olyckor. De vuxnas tillkortakommanden skärskådas med intelligens, logik och en otrolig iakttagelseförmåga av vår hjälte, som har flera beröringspunkter med den största detektiven av dem alla – Sherlock Holmes. Barnen tecknas med en säker och känslig hand. Bortom deckargåtan finns plats för viktiga ämnen som sorg, vänskap och utanförskap, samt rätten att få vara annorlunda. Någon uttalad diagnos är inte nödvändig, men vi älskar att Signe Holms särdrag här blir till en styrka.”

När nyheten om nomineringen når Petter Lidbeck och vi ställer den klassiska sportfrågan svarar han:

– Det känns bra, tack. Jag tolkar nomineringen som beröm och beröm gör mig glad. Jag vill också nämna min redaktör Elin Johansson. Skitjobbig, och det tackar jag för. Utan kloka redaktörer står författare sig slätt.

Djuret, den tredje fristående delen om Signe Holm, släpptes i augusti.
 

Tobias Söderlund nomineras för de två första delarna i trilogin Spökkameran: Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium

Juryns motivering lyder: 

”Välskrivet, rappt och svår att lägga ifrån sig. Och det blir läskigt på riktigt. Här finns något unikt. Både spökhistorien som har sin äkta förlaga och gestaltningen av de trovärdiga huvudpersonerna, som söker efter sin plats i vardagen i en tid när livet förändras: Nya kompisar i skolan, gamla vänner på fritiden, såriga föräldrar efter en skilsmässa och nya upptäckter om sig själv. Det handlar om självkänsla, identitet och lojalitet. En serie som tar skräcken såväl som barnen på allvar.”

– När jag fick beskedet om nomineringen tjöt jag rakt ut och studsade genom lägenheten, berättar Tobias. Det ger nog en hyfsad bild av hur bra det känns!

Slottsruinens förbannelse, den avslutande delen i Spökkamera-trilogin, släpps den 9 oktober.
 

Vinnaren utses av en jury. Men läsarna får också bidra, genom att rösta. Här röstar du på din favorit till Crimetime Award 2020 >> 
Rösta på din favorit senast den 20 september.

Prisutdelningen leds av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén och livesänds på Bokmässan Play den 26 september kl. 16.00. Läs mer på bokmässan.se

Relaterat

Ljusklotets mysterium

Om boken

Ett mystiskt ljusklot, en hemsökt herrgård och ett väsen som lurar i skogen ...

Vanessa är alldeles pirrig inför nyårsresan till Gotland. Tillsammans med Martins familj ska hon och pappa bo på Katthamra gård, som sägs vara hemsökt. Dessutom ska pojkvännen Abbe följa med. Hon tar med sig kameran, den som kan filma spöken, trots varningarna hon fått. Kanske kan hon lyckas fånga ett spöke på film igen och bli Youtube-kändis på riktigt! Men resan blir läskig på ett helt annat sätt än väntat. Under en utflykt till Martebo dyker ett stort ljusklot upp från ingenstans. Och när det försvinner är en ur sällskapet borta. Ingen förstår någonting, men kameran har snappat upp något som alla andra missat ...

Ljusklotets mysterium är den andra, fristående delen i serien Spökkameran.

Tobias Söderlund

Ljusklotets mysterium

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award Årets barndeckare 2021

Tobias Söderlund och Stef Gaines, aktuella med böckerna om Spökhunden Buster, och Martin Olczak och Anna Sandler, som skapat serien om den trolldomskunnige pojken Jack, är nominerade till Crimetime Award Årets barndeckare 2021. Nu kan du vara med och rösta!