Här är alla nya böcker i januari

Publicerad:

2021-01-04

Förra årets succébilderbok, Ledsen, får en uppföljare. Röda masken, eller Lisa som hon heter när hon inte är superhjälte, fortsätter leta efter de försvunna barnen i Handbok för superhjältar Del 6: Utan hopp. Och Queera tider lyfter fram delar av historien som det talas alldeles för lite om. Välkommen till en fullmatad bokmånad!

 

Läsålder: 0-3 år

Alltid här för dig av Laura Di Francesco

Alltid här för dig är en riktig kärleksbomb till bok att läsa tillsammans vid läggdags, om och om igen. En perfekt presentbok vid exempelvis födsel, dop, namngivning, babyshower eller till förstagångsföräldern.
Utgivningsdatum: 5 februari

Läsålder: 3-6 år

Glad av Lotta Olsson och Emma AdBåge

Känslor! Alla kan vi känna igen oss och alla vet vi – stora som små – hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Glad utspelar sig i lekparken och skildrar lyckan i att gunga, leka och att vara tillsammans. Glad är den andra boken i Lotta Olsson och Emma Adbåges känsloserie – om starka känslor för små barn – som inleddes med hyllade Ledsen.
Utgivningsdatum: 11 januari

Linneas årsbok av Christina Björk och Lena Anderson

Linneas årsbok innehåller fakta om djur och natur, månad för månad, nu i uppfräschad och varsamt reviderad utgåva. Lena Andersons stämningsfulla bilder och Christina Björks fina berättelse om Linnea kom ut första gången 1982 och har blivit en modern klassiker.
Utgivningsdatum: 11 januari

Mina husdjur av Nils Anderson och Erik Svetoft

Välkommen hem till oss! Vi, djuren, har ockuperat ett stort hus, och här bor vi nu huller om buller, precis som vi vill. Mina husdjur är en rimmad bilderbok som spränger alla staket, burar och gränser. En tungvrickare som är perfekt för högläsning!
Utgivningsdatum: 15 januari

Ingenting och allt av Naima Chahboun och Magdalena Cavallin

I Ingenting och allt ställs frågorna som vi alla funderar på: Hur började allt? Var kommer allt ifrån? Varför?
Poeten Naima Chaboun och konstnären Magdalena Cavallin har skapat en bok som väcker nyfikenhet och funderingar som fortsätter långt efter att boken har slagits igen.
Utgivningsdatum: 22 januari

Läsålder: 6-9 år

Misstaget av Lena Lilleste och Johanna Arpiainen

Elsa har fått starta en egen kanal, och nu vill hon lägga upp en massa kul filmer på den. Hennes plan är att filma på Leklandet, där hon ska ha sitt födelsedagskalas. Fast på vägen dit säger mamma och pappa att man inte får lägga upp filmer på andra utan att ha frågat om lov. Först blir Elsa orolig, men väl på kalaset vill flera kompisar bli filmade. Då är det ju inga problem, eller?
Misstaget är den andra boken i lättläst-serien Elsa Star. 
Utgivningsdatum: 1 januari

Mobil-tjuven av Lena Lilleste och Lena Forsman

Max och Pennys lärare har blivit sjuk, och de ska ha vikarie i några dagar. Hela klassen tycker att det är kul med en ny lärare, och Eva verkar snäll. Men när Penny går in på rasten för att hämta sitt äpple ser hon att Eva rotar i en klasskompis väska. Strax därefter upptäcker Axel att hans mobil är borta! Kan det vara så att Eva stjäl av barnen? Det måste skoldeckarna ta reda på!
Mobil-tjuven är den sjätte boken i den populära lättläst-serien Skoldeckarna.
Utgivningsdatum: 1 januari

Sångfåglarna – och andra kraxare av Anna Hansson och Maria Andersson Keusseyan

Visste du att det finns nästan 10 000 olika sorters fåglar i världen? Att den största kan väga upp till 135 kilo medan den minsta inte väger mer än 2 gram? Eller att vissa fåglar kan flyga och sova samtidigt? Det och många fler intressanta fakta om både skönsjungande och kraxande fågelsorter berättas med en stor portion humor i denna femte del i lättläst-serien Intresseklubben. 
Utgivningsdatum: 1 januari

Astrid och Amir av Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore

Astrid ska börja trean och ser fram emot att träffa bästisen Maryam igen, de har inte setts på hela sommaren. Men Maryam är olik sig. Hon har jättemycket smink och säger knappt ett ord på vägen till skolan. Väl där överger hon Astrid för att vara med Elly istället.
Höstterminen blir inte som Astrid trott. Platsen bredvid hennes står tom. Tills det en dag börjar en ny kille i klassen.
Utgivningsdatum: 15 januari

Handbok för superhjältar Del 6: Utan hopp av Elias och Agnes Våhlund

Rosenhill är i chock. Sju barn är försvunna och det finns inga spår efter dem. Alla är rädda, och folk blir mer och mer arga på både polisen och Röda masken. Varför gör de inget? Och vad är det för superhjälte som inte kan hitta barnen?
Det här är andra boken i det spännande äventyret för Röda masken som inleddes med Försvunna.
Utgivningsdatum: 29 januari
 

Läsålder: 9-12 år

Mitt käraste gyllene barn av Christina Wahldén

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till för en okänd framtid. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarlig att vara jude. 
Utgivningsdatum: 14 januari

Tulpanpojken & Spionen i äppelträdet av Christina Wahldén

En samlingsvolym, bestående av Tulpanpojken (2017) och Spionen i äppelträdet (2018). Christina Wahldén har skrivit om vår, och Europas historia. Förlagd till mitten av 1940-talet, men skrämmande aktuell i dag.
Utgivningsdatum: 14 januari

Läsålder: 12-15 år

Queera tider av Edward Summanen

Hur har synen på personer som bryter mot normer kring kön och sexualitet förändrats under historiens gång? Vilken utveckling har skett när det kommer till hbtqi-personers rättigheter i Sverige? Vilka frågor är aktuella just nu? Och vart kan du vända dig om du har frågor om trans eller könsidentitet?
Queera tider - hbtqi då och nu tar upp olika aspekter av att vara queer. En bok som både inspirerar och informerar, såväl som lyfter fram delar av historien som det talas alldeles för lite om.
Utgivningsdatum: 15 januari

Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen

Efter tre år i Sverige kliver Salar på tåget i Malmö. Han vet inte vart han ska, bara att han måste fly igen. Kanske kommer han aldrig mer att träffa Karin och Albin. Han har blivit en del av deras familj, gått i skolan och lärt sig språket. Sedan kom avslaget.
Prinsen av Porte de la Chapelle är en fiktiv berättelse som bygger på verkliga omständigheter. En mörk och ärlig roman om en ung människa som slåss för sin värdighet i ett omänskligt system.
Utgivningsdatum: 22 januari

Läsålder: Unga vuxna

Himlabrand av Moa Backe Åstot

Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar.
Moa Backe Åstots debut Himlabrand handlar om att välja vad för slags liv man vill leva.
Utgivningsdatum: 15 januari

Berättelsen om Sverige av Patrik Lundberg

Ny i pocket! Patrik Lundberg tar med läsaren på en resa genom Sverige i dag. Berättelsen om Sverige: Texter om vår demokrati är läsning för alla, både för de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det. 
Utgivningsdatum: 15 januari

Bergtagen av Camilla Sten

Ny i pocket! En elev försvinner från Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar. Det visar sig snart att det inte är första gången en ung pojke från skolan har försvunnit ut i skogen för att aldrig mer återvända. 
Utgivningsdatum: 15 januari