Älskad tidlös klassiker i nytryck

Illustration av:

Lasse Sandberg

Publicerad:

2021-07-02

En älskad och tidlös bilderboksklassiker av Inger och Lasse Sandberg, nu i efterlängtad nyutgåva med restaurerade bilder. Lilla Anna tillhör en av våra allra mest kända barnbokskaraktärer och här får vi följa med henne och Långa Farbrorn ut på havet.

En dag knackar Långa Farbrorn på dörren till Annas hus. ”Vill du följa med ut och segla i min båt?”, undrar han. Lilla Anna packar matsäck och Långa Farbrorn tar med sig sitt magiska Trolleri-titthål. Det blir en fantastisk båttur. De stiger iland på en ö som visar sig vara en jättestor val! Och när vinden tar slut får Långa Farbrorn blåsa dem hela långa vägen hem igen.

Lilla Anna och Långa Farbrorn på havet är verkligen mångas favorit bland Lilla Anna-böckerna. Den har inte funnits i tryck på länge men har varit efterfrågad ett bra tag nu, så det känns lite extra kul att den får nytt liv i sommar. Formgivaren har gjort ett jättejobb med att varsamt fräscha upp bilderna så att de ska kunna uppskattas av en ny generation barn. Som alltid i Inger och Lasse Sandbergs böcker är det lekfullt, roligt och tidlöst, och eftersom Inger Sandberg var lärare finns det alltid en pedagogisk tanke i berättelsen som man knappt märker av, man lär sig något utav bara farten medan man läser, säger Rebecka Wolff, förläggare på Rabén & Sjögren.

Inger och Lasse Sandberg räknas till våra allra största barnboksskapare. Debutboken om fåret Ullrik kom 1953, men det verkliga genombrottet kom med Lilla Anna 1964. Den härligt naivistiska och samtidigt moderna stilen, collagebilderna och den lekfulla pedagogiken i böckerna var då något helt nytt och mottogs med både förtjusning och fasa av kritiker och läsare. Böckerna har belönats med en rad svenska och internationella priser såsom Nils Holgersson-plaketten, Astrid Lindgren-priset och många fler.

Relaterat

Lilla Anna och Långa Farbrorn på havet

Om boken

En älskad och tidlös bilderboksklassiker av Inger och Lasse Sandberg, nu i efterlängtad nyutgåva med restaurerade bilder.

En dag knackar Långa Farbrorn på dörren till Annas hus. "Vill du följa med ut och segla i min båt?" undrar han. Lilla Anna packar matsäck och Långa Farbrorn tar med sig sitt magiska Trolleri-titthål. Det blir en fantastisk båttur. De stiger iland på en ö som visar sig vara en jättestor val! Och när vinden tar slut får Långa Farbrorn blåsa dem hela långa vägen hem igen.

Inger Sandberg, Lasse Sandberg

Lilla Anna och Långa Farbrorn på havet

Relaterade artiklar

Vi minns Inger Sandberg

”En ikon i barnbokssverige har gått ur tiden”, säger förläggaren Rebecka Wolff.