Trams blir smart baklänges!

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2021-09-09

Får man verkligen vara hur tramsig som helst i en barnbok? Läs och avgör för här kommer första delen av en ny lekfull bokserie. Kampen mot tramset av internationella bästsäljarförfattaren Sofia Lundberg och kända graffitimålaren Puppet, Daniel Blomqvist är en hyllning till fantasin och ett fartfyllt äventyr för hela familjen.

Fantasi och trams är det värsta Loui och Rio vet. De är bästa vänner och har startat en vetenskapsklubb för att göra världen lite bättre. Men hur ska man tackla fantasin när den plötsligt tränger in i verkligheten?

– Vi lever i en tid då många barn bär hela världens elände på sina axlar. Så även Loui och Rio, huvudpersonerna i min berättelse Kampen mot tramset. Jag ville skaka om dem lite, visa att fantasi och trams faktiskt kan vara riktigt smart ibland. Jag skrev egentligen boken till min son Oskar, den växte fram kapitel för kapitel och vi hade väldigt roligt under tiden. Den är full med knasiga figurer, de liksom propsade på att få vara med. Och jag ville inte vara tråkig och säga nej. Många av dem är faktiskt riktigt smarta, även fast de är så tramsiga. Vem skulle inte vilja att det fanns en figur som slukade alla arga människor och gjorde så att de blev glada igen? säger Sofia Lundberg.

Sofia Lundberg och Daniel Blomqvist växte båda upp i Västerås och lärde känna varandra under ungdomsåren. Det var faktiskt redan då som Sofia lovade Daniel att hon skulle skriva en barnbok som han skulle få illustrera. Åren gick och de tappade kontakten. Men löften är till för att hållas. Gissa hur förvånad Daniel blev när Sofia närmare 30 år senare ringde och sa: "Nu är boken klar, sätt i gång och rita."

Kampen mot tramset släpps som ljudbok den 17 september, inläst av Johanna Westman. 

Relaterat

Loui & Rio Kampen mot tramset

Om boken

Fantasi och annat trams är det värsta Loui och Rio vet. De är bästa vänner och har startat en vetenskapsklubb för att göra världen lite bättre. Men hur ska de tackla fantasin när den plötsligt tränger in i verkligheten?

En kväll när Loui och Rio har möte i klubben dyker det upp en underlig liten varelse som de inte hittar någon vetenskaplig förklaring till. Och dagen efter är alla vuxna så märkligt deppiga. I tidningen står det att en livs levande drake har dykt upp i stan. Vad är det som händer? Har drakarna tinat upp ur permafrosten? Kan det vara drakgift som har gjort alla så deppiga?

Sakta går det upp för Loui och Rio att det inte bara är drakar som har lyckats förflytta sig från fantasin till verkligheten. En massa andra helt påhittade och tramsiga monster har också följt med. Ska Loui och Rio lyckas stoppa deras framfart innan det är för sent?

Kampen mot tramset är ett vilt äventyr fullspäckat med galna inslag och en hyllning till fantasin. Berättelsen är fyrfärgsillustrerad av graffitikonstnären Puppet, Daniel Blomqvist.

Sofia Lundberg, Puppet Daniel Blomqvist

Loui & Rio Kampen mot tramset

Relaterade artiklar

Fartfyllt och fantasifullt när Loui och Rio är tillbaka

Fördomar är förfärligt! Ja, det tycker i alla fall mormor och nu har hon uppfunnit någonting riktigt smart. Ett regnbågsträsk som ska fixa till alla dummingar som går runt och tänker osanna saker om andra. Men riktigt genomtänkt är det nog inte för en natt, efter ett magiskt stjärnfall, blir träsket förtrollat och mormor tappar kontrollen helt. Det är tur att hon har Loui & Rio och vetenskapsklubben.