bok

Älgen

Hasse Jansson

Illustratör

Beskrivning

2003-03-12
9-12

Illustratör

Hasse Jansson

Genom denna vackra bok följer vi älgens spår och ser var den tuggat i sig sin föda - kvistar av björk, asp, rönn, en och tall, och så blåbärsris, förstås. Några tiotals kilo per dag måste en fullvuxen älg äta. Älgen flyr snabbt om den känner doften av människa. Den ser inte särskilt bra, men uppfattar minsta rörelse. Kanske hinner vi räkna taggar på pampiga älghorn, men antalet har ingenting med älgens ålder att göra. Vi kan läsa om älgens parningsbeteende och urindoftande brunstgropar. Älgkon går dräktig i 32 veckor och föder sedan sina kalvar, en eller två stycken, som får följa henne till nästa vår. Då jagar hon resolut iväg dem. Och vi vet att dessa nyss lämnade årskalvar kan vara en stor fara i trafiken. Varje år är ca 7000 älgar inblandade i trafikolyckor. Under jakt fälls varje år ca 110 000 älgar i Sverige. Ja, nog är älgen viktig både som köttleverantör och som turistattraktion i vårt land!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originaltitel

Älgen

Originalspråk

Svenska

Översättare

Sissela Boberger

Publiceringsdatum

2003-03-12

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129657791

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

6

Höjd (mm)

235

Vikt (kg)

0.252

Bredd (mm)

200

 

Björnen

Om boken

Europas största rovdjur Visste du att en vuxen björnhanne kan äta 50 kilo bär på en enda dag? Eller att han kan äta upp en hel ko? Och att han när han föds inte väger mer än 300 gram. Som en liten ekorre. Och att han som vuxen når en vikt på över 300 kilo. Efter Älgen (2003) får nu björnen sin egen bok. Hasse Jansson känner verkligen de djur han skriver om - och illustrerar i vacker akvarell. Älgen finns nu också på tyska - Der Elch.

Hasse Jansson

Björnen

Relaterat

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Om boken

”Tre dagar före jul kom Saltkråkan I stånkande genom isrännan med familjen Melkersson ombord. De stod vid relingen allesammans och stirrade genom snöglopp och vinterskymning mot sin sommarö som nu låg där, vit och tyst, bäddad i snö, famnad av is, vintrigt skön och underligt främmande, med vita tak på sjöbodarna och med nakna bryggor …”
Det är äntligen jul på Saltkråkan! Grankvists handelsbod skyltar med jultomtar, folk trängs vid disken för att köpa hem lutfisk och julskinka, julkaffe och julgransljus. Teddy och Freddy har jullov och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten.För Pelle och de andra i familjen Melkersson är det underbart att få fira jul i Snickargården, vada i nysnö, åka skidor, titta på fågelspår i snön och mysa framför kakelugnen. Men även stilla vinterdagar bjuder på äventyr och dramatik. Varför säger Pelle till Tjorven att jultomten inte finns på riktigt? Och hur ska Pelle skydda sin älskade kanin från räven som stryker omkring på ön.Jul i Snickargården är den fjärde bilderboken om livet på Saltkråkan. Till Astrid Lindgrens berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

Så här skrev BTJ:s recensent om den första bilderboken från Saltkråkan, Ett litet djur åt Pelle: "Astrid Lindgrens text är levande, respektfull och tryggt präglad av författarens unika förmåga till muntligt berättande i skrift, men Nilsson Thores bilder ger texten ännu större djup, komplexitet och dramatik. Maria Nilsson Thore torde vara den givna konstnären att föra Astrid Lindgrens texter vidare till nya generationer."

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Jul i Snickargården