bok

Dödgrävarens gåva

Maud Mangold

Författare

Beskrivning

2006-06-01
Svenska
12-15

Författare

Maud Mangold

Första boken i en ny spännande trilogi av Maud Mangold: Magiska tecken.

Samuel som växer upp på barnhem i Göteborg i mitten av 1800-talet får en dag en mystisk rot, en alruna, av en dödgrävare. Den kan ge lycka eller olycka och måste behandlas väl. Samuel vet inte mycket om sina föräldrar. Han har bott i fosterhem och på barnhem, men när han plötsligt får chansen att gå i lära hos en skräddare blir livet med ens mycket ljusare. Kan alrunan ha ett finger med i spelet? Det verkar nästan som om den blivit levande och styr hans öde. I Göteborg träffar han också på Lisa, sin vän från barnhemmet, och tillsammans utforskar de staden och upplever spännande och märkliga händelser.

Den andra boken i serien, Spåkvinnans lärling, som utkommer nästa år, handlar också om Lisas äventyr. I den tredje boken, Smugglarens hemlighet, får vi veta hur det sedan går för Samuel.

Maud Mangold är redan känd och älskad för sina böcker om Landet Innanför. Inför den nya boken har hon gjort grundlig research och lyfter fram mängder av roliga och färgstarka detaljer som gör berättelsen levande och engagerande.

Sagt om serien Landet innanför:
"Maud Mangold förvaltar ett sagoarv, tar upp samtida problem på ett intressant och trovärdigt vis, och skapar en egen värld där de spännande äventyren är precis lagom tryfferade med känslosamhet och idealism. Det är sympatiskt, medryckande och oerhört skickligt gjort."
Göteborgsposten

"En underbar högläsningsbok med ett fint och lågmält språk som ger historien spänning och trovärdighet." Östgöta Correspondenten

"Lika delar humor och spänning vävde ihop en historia som fick mig att smyga undan för att få läsa ifred tills boken var slut … "
Hemmets Veckotidning

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2006-06-01

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129664218

Antal Sidor

192

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

204

Vikt (kg)

0.33

Bredd (mm)

137

 

Valablod

Om boken

Jag kommer åter och ledsagar dig hem. När stjärnorna tänds på himlen är det dags. Lita på mig, Jorun Tidfarare.

Jorun är kvar i vikingatiden, dit hon rest med hjälp av en magisk nyckel i sällskap av Kolvinge, mannen som kan förvandla sig till en korp. Hennes uppdrag var att föra tidsnyckeln till valan Disa, hennes egen förmoder. Men när det är dags att resa hem igen genom Tidens väv försvinner Disa med nyckeln, och utan hennes hjälp kan Jorun inte återvända. Oron sprider sig på Valagård. Det ryktas att Ragna, Disas onda tvillingsyster, vill komma över nyckeln och resa i tiden för sina egna syften.

När Jorun ser en varg med isblå blick skymta i skogen förstår hon att den är utsänd av Ragna. Jorun är i fara, och inte bara hon, utan även Disas lilla dotter.

Ska Jorun fly på nytt? Kolvinge försöker sätta henne i säkerhet, men tillsammans med trälpojken Aske fattar Jorun beslutet att ta upp kampen mot den onda valan.

Maud Mangold, Kerstin Lundberg Hahn

Valablod

Relaterat

Tredje tecknet

Om boken

"Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon."

Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de? Olivia drömmer märkliga drömmar om nätterna, en låda i skrivbordet öppnar sig hela tiden, hon tror det spökar i lägenheten, och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt har att göra med när hon var bebis på barnhemmet i Colombia skulle hon aldrig kunna föreställa sig. Inte ens i sin vildaste fantasi.

Tredje tecknet är andlöst spännande läsning med en dramatisk och oväntad upplösning.

Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern. Hon blandar det vardagliga och hemtama med det magiska på ett sånt sätt att allt känns möjligt.

Ingelin Angerborn

Tredje tecknet