Maud Mangold

Foto av:

Christer Ehrling

Maud Mangold, född 1954, är författare och översättare av barn- och ungdomsböcker. Hon har en trogen läsekrets bland barn i åldrarna åtta till tolv som tycker om att läsa magisk realism och fantasy. Maud Mangold har även givit ut bilderböcker. Pärlor till pappa (Kabusa böcker) belönades med Nils Holgersson plaketten 2009. Hennes bok Augustinatt nominerades till Barnens Romanpris 2014.

Med de fem böckerna om Landet Innanför som kom i början av 2000-talet skapade hon en egen värld som både knöt an till nordisk mytologi och behandlade samtida samhällsproblem.

Vilma-böckerna (2009-2012) för de lite yngre läsarna handlar om Vilma som blir vän med ett par vättar som krymper henne till vättestorlek. Även här finns realistiska problem att lösa när vättarna flyttar till stan och inte riktigt förstår att anpassa sig. Fabian och karamellhäxan (2011) och Miranda och sjörövarkatten (2015) vänder sig också till lite yngre läsare.

Några böcker utspelar sig i historisk miljö, Andarna dansar: Siselia Jonsdotters dagbok 1772 från 2004 och trilogin Magiska tecken om barnhuspojken Samuel (Dödgrävarens gåva, Spåkvinnans lärling, Smugglarens hemlighet, 2006-2007) som utspelar sig i Göteborg på 1840-talet. Samuel får arbete som springpojke hos Mäster Skräddare och tycker att han har stor tur trots att han får arbeta hårt. De magiska tecknen är många och styr Samuels värld, som en båge genom de tre böckerna finns hans sökande efter sina rötter.

Svart glas från 2012 handlar om övergivenheten och styrkan hos ett barn med en psykiskt sjuk mamma. Även här finns inslag av magisk realism i den eteriska flickan Isa som lever sitt eget flyktiga liv som en parallell till huvudpersonen Umbra.

I Augustinatt från 2013 återknyter Mangold till nordisk mytologi och låter Nora hitta en trollbebis i trädgården under en värmebölja. Samtidigt finner Nora spår i sin egen barndom som hon börjar undra över. Fantasytrilogin Skuggspelet (Ängeln utan vingar, Dimmornas dal, Skuggrikets portar, 2016-1017) utspelar sig nästan helt i en parallellvärld befolkad av såväl kända sagoväsen som helt nyskapade varelser. Teas bästa vän Gabriel är en hybrid, resultatet av en omöjlig förening av en jordängel och en dimjägare. När hans vingar bryter igenom måste han välja sida mellan mor och far. Men det yttersta målet är att med list bekämpa den mäktiga Skuggan som är girigast av allt.

Spegelspelet (Drottningens återkomst, Magnoliaskogen, 2018-2019) utspelar sig i samma värld som Skuggspelet. Prinsessan Snövit har hunnit bli gammal och glömsk, medan den onda drottningen lyckats hålla sig ung genom magi. Med Kolvinge (2019) och Valablod (2020), som är skrivna tillsammans med Kerstin Lundberg Hahn, är Maud Mangold tillbaka i en historisk berättelse. Den här gången i vikingatidens Bohuslän dit Ylva förflyttas via den gamla nyckeln som kan öppna tidens väv. Men den onda valan Ragna vill ha makten över nyckeln och tillsammans med vikingapojken Aske försöker Ylva återta den.

Relaterat

Valablod

Om boken

Jag kommer åter och ledsagar dig hem. När stjärnorna tänds på himlen är det dags. Lita på mig, Jorun Tidfarare.

Jorun är kvar i vikingatiden, dit hon rest med hjälp av en magisk nyckel i sällskap av Kolvinge, mannen som kan förvandla sig till en korp. Hennes uppdrag var att föra tidsnyckeln till valan Disa, hennes egen förmoder. Men när det är dags att resa hem igen genom Tidens väv försvinner Disa med nyckeln, och utan hennes hjälp kan Jorun inte återvända. Oron sprider sig på Valagård. Det ryktas att Ragna, Disas onda tvillingsyster, vill komma över nyckeln och resa i tiden för sina egna syften.

När Jorun ser en varg med isblå blick skymta i skogen förstår hon att den är utsänd av Ragna. Jorun är i fara, och inte bara hon, utan även Disas lilla dotter.

Ska Jorun fly på nytt? Kolvinge försöker sätta henne i säkerhet, men tillsammans med trälpojken Aske fattar Jorun beslutet att ta upp kampen mot den onda valan.

Maud Mangold, Kerstin Lundberg Hahn

Valablod

Dödgrävarens gåva

Om boken

Första boken i en ny spännande trilogi av Maud Mangold: Magiska tecken.

Samuel som växer upp på barnhem i Göteborg i mitten av 1800-talet får en dag en mystisk rot, en alruna, av en dödgrävare. Den kan ge lycka eller olycka och måste behandlas väl. Samuel vet inte mycket om sina föräldrar. Han har bott i fosterhem och på barnhem, men när han plötsligt får chansen att gå i lära hos en skräddare blir livet med ens mycket ljusare. Kan alrunan ha ett finger med i spelet? Det verkar nästan som om den blivit levande och styr hans öde. I Göteborg träffar han också på Lisa, sin vän från barnhemmet, och tillsammans utforskar de staden och upplever spännande och märkliga händelser.

Den andra boken i serien, Spåkvinnans lärling, som utkommer nästa år, handlar också om Lisas äventyr. I den tredje boken, Smugglarens hemlighet, får vi veta hur det sedan går för Samuel.

Maud Mangold är redan känd och älskad för sina böcker om Landet Innanför. Inför den nya boken har hon gjort grundlig research och lyfter fram mängder av roliga och färgstarka detaljer som gör berättelsen levande och engagerande.

Sagt om serien Landet innanför:
"Maud Mangold förvaltar ett sagoarv, tar upp samtida problem på ett intressant och trovärdigt vis, och skapar en egen värld där de spännande äventyren är precis lagom tryfferade med känslosamhet och idealism. Det är sympatiskt, medryckande och oerhört skickligt gjort."
Göteborgsposten

"En underbar högläsningsbok med ett fint och lågmält språk som ger historien spänning och trovärdighet." Östgöta Correspondenten

"Lika delar humor och spänning vävde ihop en historia som fick mig att smyga undan för att få läsa ifred tills boken var slut … "
Hemmets Veckotidning

Maud Mangold

Dödgrävarens gåva

Andarna dansar

Om boken

Serien med historiska dagböcker fortsätter! Tiden är 1700-tal i en liten by i Västergötland. Ett kungligt påbud om skifte av all åkermark har utfärdats, och detta påverkar människorna i byn och för med sig dramatiska händelser. Misstänksamheten är stor mot lantmätarna som ska övervaka att allt går rätt till. De kallas "Felmätare" och sägs gå igen som flackande irrbloss över de marker de mätt på oriktigt sätt. Siselia och hennes vän Elfver har sett de mystiska irrblossen över ängarna, och när man ska dra lott om åkerlapparna ser Siselia hur byns storbonde fuskar och det visar sig att han också har mutat lantmätaren. Maud Mangold blåser liv i vår svenska historia lika skickligt som i sina fantastiska berättelser om sägner och folktro. Maud har gjort grundlig research och lyfter fram mängder av roliga och färgstarka detaljer som gör berättelsen levande och engagerande. Även här finns inslag av myt och övernaturliga ting och en dramatisk spänning som kryper nära inpå. Sagt om Fågelhjärtat, sista delen i hennes serie om Landet Innanför: "Maud Mangold berättar här ännu ett spännande äventyr från Landet Innanför. På samma lågmälda, intensiva och målande språk som tidigare växer detta nya äventyr fram - med tokroliga och otroliga händelser och naturligtvis ett lyckligt slut. Berättarglädjen är påtaglig /./ För den läshungrige kommer här ett nytt äventyr att sluka." Maud Mangold, född 1954, är bosatt utanför Alingsås. Hon har tidigare varit verksam som forskare och lärare på Vårdhögskolan i Göteborg, men är numera författare på heltid. Böckerna om Landet Innanför: Glaspärleresan Mahognyögat Kopparnyckeln Kristallballongen Fågelhjärtat

Maud Mangold

Andarna dansar