bok

Självklart! Inte?

En filosofibok

Liza Haglund

Författare

Anders J. Persson

Författare

Beskrivning

2009-08-03
Svenska
12-15

Författare

Liza Haglund, Anders J. Persson

En utmanande filosofiintroduktion för tonåringar som tar upp aktuella och engagerande frågor och ställer världen och tankarna på ända.

Många människor är bra på att ta reda på fakta. Men hur är det med andra typer av frågor och problem? De som inte har några självklara svar. Vad är verkligt, till exempel? Hur bör vi leva? Vad är meningen med livet? Får man tro på vad som helst? Har vi en fri vilja? Är det rätt att ge dödshjälp? Har alla människor verkligen lika värde? Och varför finns det egentligen någonting snarare än ingenting?
Förr i tiden tyckte många att det var självklart att jorden var platt och att det var rätt att hålla sig med slavar. Det tycker vi inte idag. Att ifrågasätta självklarheter borde kanske vara vanligare än det är ...

Aldrig är livets stora frågor så nära och viktiga som när man är ung! 2001 kom Att tänka noga av Liza Haglund, en introduktion för mellanstadiebarn att tänka filosofiskt. Det här är den självklara fortsättningen. En utmanande filosofiintroduktion för tonåringar som ställer världen och tankarna på ända.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2009-08-03

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129671797

Antal Sidor

120

Ryggbredd (mm)

14

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.319

Bredd (mm)

157

Recensioner

www.gp.se

GP om filosofiska samtal för unga

"Filosofiska samtal för unga borde finnas som fritidsaktivitet i minsta håla, tycker Eva-Lotta Hultén. Tills vidare kan man hålla till godo med två nyutkomna böcker."

”ett modernt och rättframt tilltal”

"De korta kapitlen präglas av tillgänglighet och skärpa; de fängslar genom att gå direkt på aktuella problem och frågeställningar; de överför tidlösa dilemman på konkreta och lätt igenkännbara situationer.Att författarna besitter pedagogisk kompetens, visas inte minst av att de gett innehållet i boken en strategiskt riktig disposition. Frågor om identitetsproblematik, som i hög grad berör ungdomar, har placerats först, med fokus på reflektioner rörande integritet, vänskap och självförverkligande."Borås Tidning

 

Att tänka noga

Om boken

"Den här boken handlar om filosofi. Om frågor som är svåra att svara på och som döljer sig bakom helt vardagliga saker. Man kan tänka på filosofi som något man gör. Man funderar noga över svåra frågor."

Att filosofera är att försöka tänka noga. Att ställa frågor och försöka gå till botten med saker och ting. Stanna upp och reflektera, fortsätta fråga och vara kritisk. Boken tar ett enkelt och lättfattligt grepp om ett komplext ämne. Det är ingen filosofihistoria, utan den är uppbyggd kring konkreta frågor: Har vi någon fri vilja? Vad betyder orden? Vad är det för skillnad på fakta och värderingar? Vad är rättvisa egentligen? Att dela utifrån vad man kan sägas förtjäna? Att ge till den som blir gladast? Att den som hittar något först får det? Att alla alltid delar lika?

Att tänka noga är en introduktion för mellanstadiebarn att tänka filosofiskt. Boken kom ut första gången 2001.

Liza Haglund, Li Söderberg

Att tänka noga

Relaterat